Bedrijven na opening Blankenburgverbinding naar ‘Westland 2.0′ bij Hellevoetsluis

Westland heeft er een nieuw bedrijventerrein bij. In Hellevoetsluis, welteverstaan. Als de Blankenburgverbinding straks open is, wordt dat het nieuwe verlengstuk van ‘Greenport Westland’. Want hier is elke vierkante meter bezet.

,,De Blankenburgtunnel koppelt twee economische gebieden aan elkaar, een traject waar je nu 40 tot 50 minuten over doet, kun je door de tunnel naar twintig minuten verkorten.” Ton van der Schelde, van bedrijventerrein Kickersbloem3 in Hellevoetsluis (73 hectare), heeft al meerdere aanvragen uit Westland. De tunnel, die tussen 2022 en 2024 af moet zijn, gaat de Maasdeltatunnel heten en koppelt de A20 bij Vlaardingen aan de A15 in Rozenburg.

,,Één bedrijf heeft al getekend: Twins Investments uit ‘s-Gravenzande, gespecialiseerd in bedrijfsunits. Met drie andere ondernemers zijn we nog in gesprek. Wie nu grond koopt, heeft twee jaar nodig tot het nieuwe pand er staat en dat valt mooi samen met de opening van de tunnel.”

Het gaat grotendeels om tuinbouwgerelateerde ondernemingen. Toeleveranciers, kassenbouwers, IT-specialisten en transportbedrijven bijvoorbeeld. Een deel van de Westlandse tuinbouw heeft zich namelijk al veel eerder verplaatst of uitgebreid naar het Zuid-Hollandse eiland. ,,Het is hier een soort Westland 2.0 geworden, zegt Van der Schelde. ,,Het staat hier al vol met kassen.”

Tekort

Dat in het Westland een groot tekort aan ruimte voor bedrijven is, kwam al aan het licht toen bedrijven de noodklok luidden. Er is een fiks ruimtetekort en de grondprijzen zijn hoog. Op korte termijn 2025) is er behoefte aan 20 hectare extra bedrijventerrein en nog eens 15 hectare voor 2030.

Karla Peijs, voorzitter van Stichting Cluster Agrologistieke Bedrijventerreinen Westland, stelde eerder dat ze de hoogte in wil op bedrijventerreinen om meer ruimte te creëren.

,,Als het voor de bedrijven zelf goed is om Westland uit te gaan, is deze ontwikkeling natuurlijk goed. Maar ik zou het heel erg vinden als een bedrijf dat direct bijdraagt aan de draaischijf die Westland is, het Westland uit gaat vanwege ruimtetekort. Het zou jammer als de stroperigheid en traagheid van de gemeente ervoor zorgt dat de economische waarde van dit gebied gaat dalen.”
Bron: AD Westland, Rianne de Zeeuw
Foto: Thierry Schut