Dylan verkoopt na veertien jaar zijn strandpaviljoen aan buurman: ‘Heel veel zin in wat anders’

Veertien jaar lang was het strand de werkplek van Dylan Otto (48), eigenaar van Jamm Beach in Ter Heijde. Daar komt nu een einde aan, want hij heeft zijn zaak verkocht aan buurman Paul Groenheijde van surfschool Dreams.

Over een maand verdwijnt strandpaviljoen Jamm Beach weer in de container om een paar maanden te ‘overwinteren’. Vijftien keer haalde Dylan Otto zijn ‘werkplek’ in maart weer tevoorschijn. Maar volgend jaar niet meer.

,,Ik heb veertien jaar met heel mijn ziel en zaligheid mijn best gedaan om van Jamm Beach een plek te maken die de wereld een beetje mooier zou maken”, zegt de ondernemer, zittend aan de tafel in zijn appartement in Naaldwijk. Het is deze woensdag bepaald geen strandweer, de regen komt met bakken uit de hemel. De deuren van Jamm Beach zijn dan ook dicht, er is letterlijk geen hond op het strand.

,,Ik heb van Jamm een ontspannen plek voor ontspannen mensen willen maken, met goede muziek”, vervolgt Otto. ,,Ik heb het gedaan, het is gelukt en het is geslaagd, maar het is nu tijd voor wat anders. En daar heb ik heel veel zin in.”

Hij heeft één van de mooiste werkplekken ter wereld, zeggen mensen vaak tegen Otto. ,,En dat is ook zo”, beaamt hij. ,,Ik heb het ook nooit als werk gezien. Maar op een gegeven moment wordt dat het wél. Ik vind het nu nog leuk, heb er plezier in. Maar er komt een moment dat ik het misschien niet meer leuk vindt.”

Ommezwaai

En dat moment wil de Naaldwijker voor zijn. ,,Kijk, ik ben nu 48 en wil nog een hoop dingen gaan doen. Dus ik heb voor mezelf de afweging gemaakt, wil ik tot mijn pensioen op het strand blijven of ik wil wat anders? Hoe langer ik wacht, hoe moeilijker het is nog wat anders te gaan doen.”

Daarom is het nu tijd voor een ommezwaai, vindt Otto. ,,Het bestaan op het strand is prachtig, dat zal het altijd blijven. Maar gasten die lekker met een wijntje in het zonnetje op het terras zitten zien alleen de mooie kanten ervan. In het seizoen zijn dagen van 16 uur geen zeldzaamheid. Dan trek ik zaterdagnacht laat de deur dicht na eerst de hele boel te hebben schoongemaakt, slaap ik thuis een paar uurtjes en sta ik de volgende dag om 10.00 uur weer de eerste cappuccino’s te maken.”

Dylan Otto is niet het type om te klagen, integendeel, maar op een gegeven moment is het gewoon mooi geweest, wil hij er maar mee zeggen. ,,Ik doe ook heel veel zelf hè, van de inkoop tot frituren, van muziek draaien tot schoonmaken”, geeft hij aan. ,,Ik heb daarbij al die jaren ontzettend veel hulp gehad van mijn ouders. Die zijn intussen ook 72 en 71. Ook voor hen is het een mooi moment om ermee te stoppen, het zijn tenslotte hun gouden jaren.”

Terugkijkend op de veertien jaar die hij als eigenaar van Jamm Beach op het strand van Ter Heijde heeft doorgebracht, komt Dylan Otto tot de conclusie dat hij zo’n beetje alles wel gedaan heeft. Van strandfeesten tot bedrijfsuitjes, en van bruiloften tot babyshowers. ,,Je moet ook alle facetten van de horeca beheersen”, merkt hij op. ,,Mensen komen voor een lunch, borrel, diner of een barbecue. Maar je bent soms ook een snackbar, een café en een club. Kortom, alles eigenlijk.”

En doordat Otto het vak van dj ook aardig verstaat, stond hij niet zelden ook zelf nog achter de draaitafel om de tent uit z’n dak te laten gaan op zijn muziek. ,,Voordat ik met Jamm begon, organiseerde ik met vrienden evenementen”, blikt het manusje-van-alles terug. ,,Just Jamm Outdoor op de Wollebrand bijvoorbeeld. Ik ben toen op Ibiza geweest en dacht bij mezelf: dit is het leven! Dat gaan we in Ter Heijde ook doen.”

Pauze

Dat werd dus Jamm, op de plek van het oude strandcafé Pauze. ,,Dat was een minder fijne plek”, weet Otto. ,,De tent was net door toenmalig burgemeester Sjaak van der Tak dichtgegooid. Wij hebben het kunnen omdraaien naar een positieve plek. Veel mensen hebben bij Jamm een hele mooie tijd beleefd, inclusief ikzelf.”

Otto noemt het de Jamm-familie. Als je er één keer geweest bent, blijf je er komen. Of je nu Westlander bent of niet, ondervond de Naaldwijker in de loop der jaren. ,,Er zijn hier mensen verliefd geworden, getrouwd, er zijn baby’s van gekomen. Dan zit er nu een stel met twee kinderen op het terras die hier altijd al samen kwamen. Twee, drie generaties van mensen heb ik hier meegemaakt.”

De mensen van de Jamm-familie gaat Otto absoluut missen. Maar het opbouwen van het paviljoen kan hem inmiddels gestolen worden. Dat is eigenlijk zonde van de tijd en het geld, stelt hij. ,,Als ik langer op het strand was gebleven, had ik misschien jaarrond willen staan”, bekent hij. ,,Vijftien keer heb ik nu opgebouwd en afgebroken en ondanks dat het ook iets gezelligs heeft met elkaar en het feit dat je dat gaandeweg toch steeds makkelijker gaat doen, blijft het een monsterklus.”

Brand

In 2015 heeft hij het zelfs twee keer in één seizoen moeten doen, toen Jamm Beach werd getroffen door een allesverwoestende vlammenzee. ,,Alles wat we in al die jaren hebben opgebouwd, was door die brand in één keer verdwenen”, blikt Otto terug op de zwarte bladzijde in het ‘boek’ over de afgelopen veertien jaar. ,,Maar ik heb toen geen moment aan stoppen gedacht. Binnen een maand hadden we een nieuw paviljoen, dat we nu nog steeds makkelijker opbouwen dan de oude Jamm. Dus na twee jaar kon ik stellen dat we er eigenlijk niet op achteruit waren gegaan.”

Dat paviljoen heeft Dylan Otto nu verkocht aan Paul Groenheijde en Suzanne van der Hoeven van Dreams (zie kader). ,,Toen doorsijpelde dat ik Jamm Beach wilde verkopen, toonden ineens heel veel mensen interesse. Paul en Suzanne waren de meest logische gesprekspartners. Afgelopen winter heb ik ze al verteld dat ik overwoog om er na dit seizoen mee te stoppen en zij wilden het graag hebben. We hebben de afgelopen jaren al uitstekend samengewerkt en voor hun is dit ook een logische vervolgstap.”

Dus nu rentenieren? Lachend: ,,Nee, dat zit er niet in. Maar ik heb de tijd om komende winter eens goed na te denken over wat ik wil. Ik heb een rechtenstudie afgerond (Otto werkte als specialist ruimtelijke ordening bij de gemeente Westland en is ook gemeenteraadslid geweest, red.), dus met een opfriscursus van een maand kan ik dat zo weer oppakken. Maar misschien ga ik wel iets heel anders doen, in het culturele veld bijvoorbeeld. Ik ben heel breed geïnteresseerd en ik vind veel dingen leuk, dus we gaan het wel zien.”

Maar eerst komt er op 28 september een mooi afscheidsfeest. ,,Dan doen we de final Jamm, dat wordt een goed feestje. En op 7 oktober gaan we dan inpakken. Er zal best een traantje vallen, maar op dit moment overheersen opluchting en blijdschap. Het waren veertien mooie jaren, maar ik heb nu heel erg veel zin in wat anders.”

Bron: AD Westland, Fred Vermeer

Foto: Thierry Schut