‘Grondverwerving voor nieuw veredelingsbedrijf vereiste veel stuurmanskunst’

Wie dacht dat Rijk Zwaan na de recente opening van het Seed Quality Center (SQC) in De Lier qua nieuwbouw nu even pas op de plaats zou maken, heeft het mis. In nauwe samenwerking met Santen & Gasille Makelaars heeft de veredelaar van groenten de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan de grondverwerving voor een nieuw en duurzaam veredelingsbedrijf voor tomaat, paprika en aubergine.

Dit nieuwe veredelingsbedrijf wordt gevestigd aan de Zijtwende in De Lier. “De eerste ideeën voor de plannen van deze nieuwbouw dateren van rond 2016”, zegt Alexander Spuijbroek, Group Controller bij Rijk Zwaan. “De veredelingsactiviteiten binnen ons bedrijf groeien namelijk hard. We zitten in het huidige veredelingsbedrijf in De Lier al jaren vol en moeten steeds extra kassen huren. Daarom is besloten een tweede kassencomplex te bouwen, specifiek voor de veredeling van tomaten, paprika’s en aubergines. Mede uit het oogpunt van centralisatie en duurzaamheid (‘minder verkeersbewegingen’) willen we deze uitbreiding van circa 12 hectare realiseren in de directe nabijheid van onze hoofdlocatie in De Lier, met ruimte voor kantoor, schuur, WKK, wateropslag én parkeermogelijkheden. Op deze locatie bevonden zich echter elf grondeigenaren, waarvan de meesten tuinder zijn of waren. Het was aan ons om samen met de makelaar te trachten deze grond te verwerven. Daarvoor hebben we Santen & Gasille in de arm genomen. Makelaar Syb Abma heeft ons van begin tot eind uitstekend begeleid. In mei 2018 hadden we groen licht en hebben we ons personeel en de verkopende partijen in kunnen lichten dat we met elke partij tot een voor alle partijen bevredigende oplossing waren gekomen. Dat laatste was een voorwaarde voor ons, want dit project was voor ons alleen realiseerbaar bij een vollédige aankoop van de grond. Gelukkig is het gelukt en kunnen we nu verder. Vanaf april 2019 gaat de eerste bouwfase van het nieuwe bedrijf beginnen.”

Lange adem

Santen & Gasille Makelaars is dus de makelaar die door Rijk Zwaan werd ingezet voor in dit geval de grondverwerving van het omvangrijke gebied in De Lier. Abma was geen onbekende voor Spuijbroek. Abma: “Wij kenden Rijk Zwaan reeds van eerdere samenwerkingen, al zaten wij dan als vertegenwoordigers van de vérkopende partij aan tafel, nu dus als aankopende partij namens Rijk Zwaan. Omdat de samenwerking bij eerdere transacties goed was verlopen, heeft Rijk Zwaan ons voor dit aankooptraject benaderd. Natuurlijk zijn we op dat verzoek ingegaan. Grondverwerving is een van onze specialistische kernactiviteiten. We hebben heel veel ervaring met grootschalige reconstructies. Bijzonder in dit geval was dat de aankoop nu gebeurde door een bedrijf en niet door een overheidsorgaan, waardoor de mogelijkheden beperkter zijn en het veel stuurmanskunst – lees ervaring, kennis, timing én een lange adem – vereiste om alle partijen op één lijn te krijgen. Dat besefte Rijk Zwaan zelf ook. Samen hebben we op zakelijke en respectvolle wijze alle partijen bij elkaar gebracht en daar zijn wij als Santen & Gasille Makelaars zeker trots op en tevreden over.”

Warmtekrachtkoppeling

Rijk Zwaan is ook lid van de Warmte Coöperatie Kralingerpolder. Deze onlangs opgerichte coöperatie, waarvan veel tuinders in dit gebied lid zijn geworden, heeft als doel de mogelijkheden te onderzoeken voor het gezamenlijk gebruik van duurzame energie. Spuijbroek: “Dan hebben we het bijvoorbeeld over aardwarmte en/of restwarmte uit de Botlek. Naast de bestaande innovatieve duurzaamheidsinitiatieven die de tuinbouwsector al rijk is, gaan we ook gebruikmaken van een duurzame warmtekrachtkoppeling. Kortom, ook in dit nieuwbouwproject wordt het duurzame DNA van Rijk Zwaan verwerkt.”

www.rijkzwaan.com

www.santen-gasille.nl