Laatste avondmaal voor vrijwilligers themapark De Westlandse Druif in Monster

Ongeveer 80 mensen, onder wie zo’n tachtig vrijwilligers, hebben met een ‘laatste avondmaal‘ afscheid genomen van Themapark De Westlandse Druif. Duidelijkheid over de toekomst is er nog steeds niet bij de druiventuin in Monster.

Leegstandsbeheerder Ad Hoc neemt de boel aan de Vlotlaan per 1 april over. Dat betekent dat het paviljoen in elk geval tijdelijk bewoond zal worden. ,,Mogelijk voorziet Ad Hoc ook in een ondernemer die, eveneens op tijdelijke basis, kinderactiviteiten organiseert”, laat Corine Vreugdenhil, voorzitter van de stichting Vastgoed De Westlandse Druif, weten.

Om het themapark een nieuwe toekomst te geven, zal mogelijk een bestemmingsplanwijziging moeten komen. De gemeente Westland heeft hiervoor volgens Vreugdenhil medewerking toegezegd. ,,Uiteraard met inachtneming van de juridische mogelijkheden”, zegt ze. ,,Industriële activiteiten zullen er bijvoorbeeld niet gaan plaatsvinden, omdat dit niet past bij de milieueisen voor het perceel, dat grenst aan woningen.”

Opbrengsten

In afwachting van de definitieve bestemming is besloten om de druivenbomen in de kleine kasten te behouden. Als het perceel van De Westlandse Druif verkocht wordt, komen de opbrengsten volgens Vreugdenhil ten goede aan het Westlands cultureel erfgoed. ,,Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld het Westlands Streekmuseum.”

Voorzitter Jan Kleyberg van het themapark vindt het einde van De Westlandse Druif vooral jammer voor de trouwe vrijwilligers. ,,Als je op maandagochtend koffie gaat drinken in de tuin dan zitten er nog steeds vijftien mannen samen een bakkie te doen”, zegt hij. ,,Een stuk of zes, zeven gaan ook nog werken. Voor hen vind ik het erg jammer.”

Er waren op het laatst nog zo’n 80 vrijwilligers bij De Westlandse Druif, maar dat was te weinig om de boel in de nabije toekomst draaiende te kunnen houden. Ook de opbrengst van de druiven van het themapark was de laatste tijd een ‘dingetje‘, omdat er overal in Westland druiven te koop zijn.

Bron: AD Westland, Fred Vermeer

Foto: Fred Leeflang