Ondernemers willen vaart achter nieuwbouw en parkeerproblemen: ‘Monster is ondergeschoven kindje’

Ondernemers in het centrum van Monster willen dat de gemeente haast maakt met de nieuwbouw en de maatregelen tegen parkeerproblemen. ,,Maak deelprojecten van het centrumplan; als je alles in één keer wilt doen, is er over vijf jaar nog niets gebeurd.”

,,De Zeeman en de Blokker gaan in december weg”, weet Elly van Wijk van Broodjeszaak Hop aan de Zeestraat. Ze vindt dat Monster inmiddels het ‘ondergeschoven kindje’ van gemeente Westland is geworden. ,,Er zou een leegstandsmakelaar actief zijn in het Westland, maar die hebben we hier in Monster nog nooit gezien. Het is heel erg jammer, want er zijn hier genoeg winkeliers die wél willen.”

Vaart

Voorzitter van de winkeliersvereniging Frank Rijneveen wil dat de gemeente vaart zet achter de plannen voor Monster. ,,Er lag al een plan om de parkeerproblematiek in Monster op te lossen voor drie miljoen euro. Maar dat is er door alle besluiteloosheid nog steeds niet van gekomen. Ik wil dat ze stoppen met het streven naar één centrumplan waar alles in zit. Maak er nu gewoon deelprojecten van.”

Hij geeft als tweede voorbeeld de discussie over het voormalig gemeentehuis van Monster in de gemeenteraad afgelopen jaar. De raad kon het niet eens worden over wel of geen sloop van het pand, dat uiteindelijk toch gaat verdwijnen voor nieuwbouw. ,,Maar terwijl ze daarover steggelen, liggen de plannen voor de hele kern weer een jaar op hun gat.”

Als potentiële nieuwe onderne­mers zich op Monster gaan oriënteren lopen ze vast op dat parkeren

Er moeten meer parkeerplaatsen komen in Monster, vindt Rijneveen. Het tekort komt volgens hem omdat veel mensen in het centrum wonen, er per huishouden meer auto’s zijn en steeds meer mensen met de auto boodschappen gaan doen. ,,Hier ligt de kern van de oplossing. Ook van de leegstand, want als potentiële nieuwe ondernemers zich op Monster gaan oriënteren lopen ze vast op dat parkeren.”

Bron: AD Westland, Rianne de Zeeuw

Foto: Rolf van Koppen