Ramen dreigen uit splinternieuwe megaministerie te vallen

Een nieuw hoofdstuk in de reeks bouwblunders rond het splinternieuwe megaministerie in Den Haag: ramen in de glazen kolos springen spontaan kapot, waarbij de glasscherven argeloze voorbijgangers kunnen raken.

Vier loodzware glasplaten van het megaministerie aan de Rijnstraat in Den Haag, waar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat zijn gevestigd, zijn de afgelopen maanden op verschillende momenten door nog onverklaarbare oorzaak spontaan gebarsten. Het glas veroorzaakte geen gewonden, maar het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) – de eigenaar van het pand – vreest dat meer ruiten van het volledig glazen gebouw spontaan zullen versplinteren en dan letsel kunnen veroorzaken bij voorbijgangers.

Om die reden gaat de Rijnstraat, een drukke doorgang van het Haagse Centraal Station richting het centrum van de stad, bij harde wind op slot. Duizenden voorbijgangers moeten dan omlopen. Afgelopen zaterdag was dat het geval, toen sprake was van windkracht 7. Er werden beveiligers ingezet, omdat meerdere passanten de wegversperring probeerden te omzeilen.

,,Dit moest het pand van de toekomst zijn, maar dat is het duidelijk niet geworden’’, zegt een ondernemer wiens winkel door de tijdelijke afzetting slecht bereikbaar was. Een bloemenkiosk in het afzettingsgebied moest op last van het RVB heel de dag de deuren gesloten houden. Een halteperron van de tram werd deels buiten gebruik gesteld.

Winkeliers vrezen dat de straat bij harde wind vaker dichtgaat. Drogisterij Etos dient vanwege inkomstenderving een schadeclaim in bij het Rijksvastgoedbedrijf. De drogist was zaterdag via de centrumzijde nog bereikbaar. ,,Maar de loop was er totaal uit’’, zegt een Etos-manager.

Daarmee dreigen de extra kosten voor het megaministerie verder op te lopen. Koning Willem-Alexander opende het pand eind 2017. De verbouwing van het onderkomen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat kostte 267 miljoen euro.

Sinds de opening stapelen de gebreken zich op. Vorig jaar bleek al dat ambtenaren in het gebouw baalden van slecht zittende designstoelen, een gebrek aan werkplekken en een ‘akelige sfeer’. Snel na de oplevering moesten schilders zwarte muren weer wit verven.

Verder raakten twee ambtenaren gewond na een val van onveilige designtrappen. Ook functioneerde het klimaatsysteem niet goed en zijn niet alle vloeren sterk genoeg. In het pand geldt daarom een verbod op het stapelen van grote hoeveelheden printpapier.