Rijnpoort Makelaars 50 jaar

Ooit begonnen op een zolderkamer in Naaldwijk, nu een gerenommeerd kantoor dat niet meer is weg te denken uit de Westlandse makelaardij; Rijnpoort Makelaars uit Kwintsheul. Dit jaar wordt de 50e verjaardag van het kantoor gevierd. Ondanks corona wordt er toch een feestelijk tintje aan dit jubileum gegeven.

“Het klinkt misschien als een cliché, maar
Rijnpoort Makelaars is op een zolderkamer begonnen. Mijn vader Leo zag, samen met zijn broer Martien, in 1970 brood in de huizenmarkt en begon vanaf de Naaldwijkse Gerberalaan klanten te helpen. Dat bleek achteraf een gouden greep, na een aantal jaar werd er verhuisd naar het centrum van het dorp. In de Molenstraat werd het bedrijf uitgebouwd.” Aan het woord is Arthur van der Goes, anno 2020 één van de twee directeuren.

Jaren ‘80

“Begin jaren ‘80 kwam er al een aantal benauwde jaren. De huizen waren weliswaar goedkoop, maar door de hoge rentestanden werkelijk niet te betalen… Er waren dagen bij dat de telefoon gewoon niet ging, internet bestond nog niet. Dat was best pittig. Toch werd er in 1980 nogmaals verhuisd. Dit keer naar Kwintsheul, waar mijn vader en oom vandaan kwamen. Opgegroeid aan de Lange Wateringkade, waren zij maar wat blij om in het eigen dorp te kunnen ondernemen.” zegt Van der Goes. “En in dat pand zitten we nog steeds!” vult Anneke van Ruijven-Janssen aan. Zij vormt de andere helft van de directie. “Het is een voormalig Rabobankgebouw. Er zit nog een enorme kluis in, die was zelfs te robuust om eruit te slopen. We hebben nu dus een goed beveiligd archief!”

Familiebedrijf

Dat Arthur in de voetsporen van zijn familie zou treden, lag allerminst vast: “Ik ben zeker niet gepusht en heb mijn eigen pad kunnen kiezen. Na een studie bedrijfseconomie heb ik onder andere bij een bloemenimporteur op de veiling gewerkt. Later had ik een administratief-commerciële functie bij een polyesterbedrijf. Toch ging het kriebelen en sprong ik in de avonduren wel eens bij. Later behaalde ik mijn WFT-papieren, nu adviseer ik klanten ten aanzien van hypotheken, levensverzekeringen en schadeverzekeringen. Vergeet overigens niet dat in de eerste jaren alleen mijn vader en oom commercieel gericht waren. Het team bestond verder uit iemand die parttime de verzekeringsportefeuille beheerde, een neef van de familie die een paar uur per week actief was als boekhouder en er was één administratieve dame. Tegenwoordig werken we met 14 personeelsleden.” Voor Van Ruijven-Janssen was de makelaardij aan het begin van haar carrière een bewuste stap: “Ik kwam van school en wilde met mijn diploma aan het werk. Via via kwam ik in 1991 hier in loondienst en ik werd gelijk in het diepe gegooid. Zo kan ik me goed herinneren dat Leo zei: “Anneke, doe jij die bezichtiging even? Succes!” Ik zie me nog gaan met die grote Mercedes van de zaak.”

Goede verdeling

Sinds drie jaar vormen Van der Goes en Van Ruijven-Janssen samen de directie, destijds trad Martien van der Goes terug. Het werkgebied beslaat primair Westland en Wateringse Veld, voor bedrijfsvastgoed is het gebied nog groter; ook Delft, Den Haag en Ypenburg vallen hieronder. De vakgebieden van het kantoor zijn verdeeld onder de directieleden. “Anneke houdt zich primair bezig met het verkopen en verhuren van woningen en met nieuwbouwprojecten. Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor hypotheken en verzekeringen. De bedrijfsvastgoedafdeling wordt geleid door Marc Westland. Samen met het hele team zijn we zo breed qua specialisaties. Er werkt hier ook echt een hecht team, meerdere collega’s zijn al 20 jaar aan Rijnpoort verbonden. We willen gestaag verder groeien, maar groei is geen doel op zich. We willen een goede makelaar zijn, niet per se de grootste.” zegt Van der Goes

Huidige woningmarkt

Van Ruijven-Janssen: “Juist die spreiding van diensten heeft Rijnpoort zo sterk gemaakt. Waar in de crisis 10 jaar geleden veel makelaars zijn omgevallen, zijn wij deze zonder kleerscheuren doorgekomen. We hebben alle personeelsleden baanzekerheid kunnen bieden. De huidige woningmarkt is dan weer compleet anders; het aanbod is te klein, waardoor huizen nu duurder zijn. Dat zien we in alle segmenten. De oorzaken van het tekort zijn welbekend; er zijn te weinig grondposities voor nieuwbouw, ouderen blijven langer thuis wonen en scheidingen leiden tot een grotere vraag. Ook besluiten veel mensen hun woning te verbouwen in plaats van te verhuizen.”

Jubileum

Wie jarig is trakteert en kijkend op de website van Rijnpoort wordt er al jaren veel gedaan aan sponsoring. Van der Goes beaamt dit: “Wij dragen het verenigingsleven in Westland een warm hart toe. We verdelen bewust onze bijdragen, zo profiteert men in brede zin ervan. In ons jubileumjaar willen we iets extra’s doen, per klant geven we 50 euro aan een goed doel. Via een media-oproep is gekozen voor Avavieren, Hospice Beukenrode en Stichting Droom je Thuis. Stuk voor stuk mooie doelen.” Van Ruijven-Janssen geeft aan dat het jubileum in afgeslankte vorm doorgang vindt: “We hadden het grootser willen aanpakken. Het had echt een feest moeten worden, nu is het vanwege corona een stuk soberder. Gelukkig hebben we nog veel mensen kunnen blij maken, zo is er een jubileumloterij, nemen we het team een dag mee uit en hebben we 50 leeftijdsgenoten én onze relaties taarten bezorgd. Kortom; we hebben een bescheiden feestje gevierd.”

rijnpoort.nl

Binnenkort is onze
nieuwe website live!

Stay tuned