Samantha opent eerste Brownies&downies in Westland: ‘Ik voel me vereerd om dit te mogen doen’

Vanaf eind september opent een vestiging van Brownies&downies in het pand aan de Graaf Willem II straat in ’s-Gravenzande. Daar wordt nu nog flink geklust. Dit meldt mediapartner Indebuurt Westland.

Eigenaresse Samantha Smits (25) uit dat deze eerste Westlandse vestiging niet in het monumentale Schoenmakershuisje komt, wat aanvankelijk de bedoeling was. ,,Daar zijn we lang mee bezig geweest, voordat duidelijk werd dat dit niet door zou gaan.’’ Het lukte niet om een bouwvergunning te krijgen om het pand aan te passen.

Een alternatief werd snel gevonden aan de Graaf Willem II straat. ‘,,Hier zijn we nu ruim een maand aan het klussen.’’ Wat er allemaal nog gebeuren moest in dit pand? ,,Alles, het werd namelijk casco opgeleverd’’, vertelt Samantha. ,,Van de vloer tot aan het toilet en de keuken: alles wat een restaurant nodig heeft, moest gemaakt worden. Het is veel werk, maar het resultaat wordt geweldig!”

Als de werkzaamheden klaar zijn en in september de bestelde meubels binnen zijn, duurt het niet lang meer voordat de zaak open kan gaan. Dit gebeurt naar verwachting eind september, begin oktober. Het wordt de allereerste vestiging van Brownies&downies in Westland. ,,Daar hoopte ik al op en het is gelukt’’, vertelt Samantha trots.

Warm welkom

Zij en haar collega’s kunnen niet wachten totdat het zover is. Ze namen alvast een kijkje bij hun nieuwe werkplek tijdens de feestweek van ’s-Gravenzande. ,,We hebben met een deel van het team dat hier straks werkt op de braderie flyers en brownies uitgedeeld en koffie verkocht. Dat voelde als een warm welkom.’’

Het team is al best lang rond, vertelt Samantha. ,,Zowel de bijzondere medewerkers als hun begeleiders en de kok. Iedereen is enthousiast.’’

Met bijzondere medewerkers doelt de eigenaresse op de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Brownies&downies is een keten van lunchcafés waar mensen met een verstandelijke beperking en mensen die om andere redenen moeilijk aan het werk komen, werken. ,,Niet alleen mensen met het syndroom van Down, maar ook mensen met bijvoorbeeld autisme.’’

Om deze bijzondere doelgroep te begeleiden wordt Samantha extra getraind. ,,Ik voel me vereerd om samen met deze mensen een horecabedrijf op te mogen zetten.’’ Samantha deelde met een deel van haar team flyers en brownies uit tijdens de feestweek van ’s-Gravenzande: Joost, Brenda, Samantha, Laura, Bianca, Jasmijn en Jacobine. Zij worden straks bij hun werk geholpen door verschillende begeleiders, waarvan de in Maassluis woonachtige eigenaresse Samantha er één is. ,,Ik twijfelde altijd of ik in de zorg of in de horeca wilde gaan werken en ben uiteindelijk voor allebei opgeleid’’, vertelt ze.

In deze nieuwe functie komt dit dus eigenlijk heel goed van pas. ,,Straks kan ik mijn twee passies, zorg en horeca, combineren.”

Bron: AD Westland, Kristianne van Blanken