Wubben.Chan 10 jaar toonaangevend

Wubben.Chan is een van de toonaangevende architectenbureaus van Westland. Alweer bijna tien jaar is het allround kantoor actief in de agro-projecten, bouw, utiliteit en verbouw binnen en (ver)buiten onze regio. Gesitueerd op de bovenste twee etages van het voormalig Vestia-kantoor aan de Naaldwijkse Tiendweg is men klaar voor de toekomst.

Wubben.Chan is een familiebedrijf waarvan Aad Wubben aan de wieg heeft gestaan: “We lijken het soms bijna vergeten, maar ruim 10 jaar geleden was er een ernstige crisis, die zijn uitwerking had op de vastgoedmarkt. Zeker het segment van de luxere kantoren en woningen zakte compleet in elkaar. Ik was verbonden aan KOW, maar moest weer kleiner beginnen na de crisis. Vol enthousiasme ben ik toen met Mike en John ‘Wubben.Chan’ gestart.”

Architecten, engineering en projecten

Mike Wubben was net twee jaar klaar met de studie HBO Bouwkunde en hij trad ook toe tot de onderneming: “Wubben.Chan is al die jaren een architectenbureau geweest. Mettertijd zijn er ook andere diensten bijgekomen, we hebben ruim vier jaar geleden besloten om daar ook aparte labels voor op te zetten. Nu is er naast de architectentak ook een Wubben.Chan engineering en een Wubben.Chan projecten. We zitten allemaal in hetzelfde kantoor en Aad is vooral actief in de architectuur en acquisitie. Zelf houd ik me vooral bezig met engineering. De projecten pakken we samen op, daar kunnen we echt onze creativiteit in kwijt.”

Parkzoom

“Het mooie is dat Wubben.Chan projecten zich bezighoudt met woonproducten waarbij we onze maatschappelijke betrokkenheid kunnen tonen.” zegt Aad Wubben. “Vanaf de initiatieffase kunnen we dan meedenken met een project. Een mooi voorbeeld is Parkzoom in Bergschenhoek. Gemeente Lansingerland heeft dit voorjaar een prijsvraag uitgeschreven voor een project met 29 sociale woningen met een maximale huurprijs voor 25 jaar gegarandeerd. De Energie Prestatie Coëfficiënt ligt voor dit project op minus 0,4. In het bouwbesluit is dit vastgesteld op plus 0,4. Voor mensen die minder zijn ingevoerd in de materie; de huizen zijn dus zeer energiezuinig.”

Balanceren 

Mike Wubben vult aan: “Het is soms echt balanceren, bij het project Parkzoom hebben we een goede balans gevonden tussen energie, materiaalgebruik en voetprint stikstof. Zo zijn de materialen herbruikbaar na sloop en is de vloer opgebouwd uit granulaat van eerder gebruikt beton. Echter als we kiezen voor zonnepanelen scoren we goed op de EPC, want het is energiezuinig. Op de MPG (Milieuprestatie Gebouwen) scoren we dan weer lager vanwege aan te schaffen nieuw materiaal voor deze zonnepanelen. We zoeken nu nog een woningcorporatie die de woningen zal verhuren.”

Rietkraag

Van een andere orde is het project nabij de Waelplas in ’s-Gravenzande; project ‘Rietkraag’ op de Verlengde Poelkade. Hier worden vijf grote appartementen ontwikkeld. Het is een initiatief waarbij wordt samengewerkt met partijen en waar de huizen naar eigen smaak tot ontwikkeling te brengen zijn. “We zien met regelmaat kansen voor gebieden, zo creëren we ons eigen werk. Het traject heeft hier circa 3 a 4 jaar gelopen. We willen graag pro-actief werken, maar dat wordt niet altijd mogelijk gemaakt. Die doorlooptijd zal omlaag moeten.” zegt Aad Wubben.

Starterswoningen voor 200.000 euro

“Een derde project waar we momenteel mee bezig zijn is The Cube, een ontwikkeling in De Kwakel. Wat bijzonder is in dit project, is dat het gaat om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Er was een groep jongeren dat een ‘4-onder-1-kap’ wilde realiseren. De woning is samengesteld als een menu; je kunt zelf kiezen welke ramen of soort glas je wenst. Ook qua interieur heb je zelf ruimte om te kiezen. De woningen kosten zo ongeveer twee ton, dat hangt ook af van de zelfwerkzaamheid. Op deze manier kunnen we echt iets voor starters en jongeren betekenen. Met onze mix van bouwkundige kennis en de digitale wereld zijn wij er klaar voor dit project op grotere schaal navolging te laten krijgen. We tonen zo graag onze maatschappelijke betrokkenheid!” besluit Mike Wubben.

wubbenchan.nl

Binnenkort is onze
nieuwe website live!

Stay tuned