gemeente westland

Gemeente en belangenorganisaties investeren in duurzaamheid

Jaarlijks wordt in heel Nederland in oktober de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Ook in  Westland wordt er aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp. Redacteur Roel Batelaan gaat in gesprek met vertegenwoordigers van de drie organiserende partijen van ‘Westland Doet Duurzaam’; Marjan Naaktgeboren (verenigingsmanager MKB Westland), Erik van Duren (beleidsadviseur economie Gemeente Westland) en Jerry Moerman (verenigingsmanager VNO-NCW Westland Delfland).

Westland besteedt aandacht aan duurzaamheid met een groot evenement! Is dat voor het eerst?

Van Duren: In 2019 hebben we voor het eerst samen met VNO-NCW een bijeenkomst georganiseerd in het bedrijfspand van Giel Biersteker. Na twee coronajaren hebben we er nogmaals een bijeenkomst mogen houden en toen hebben we de stap naar het World Horti Center gezet, we groeiden uit ons jasje.

Dat klinkt als een succesverhaal. Op wie richt het evenement zich?

Moerman: Voorheen richtten we ons voornamelijk op de wat grotere bedrijven, maar gaandeweg bedachten we dat duurzaamheid iedereen aangaat. Sindsdien is iedereen welkome; grote bedrijven en kleinere ondernemers, maar ook particulieren zullen het programma én de duurzaamheidsmarkt interessant vinden.

Wie Westland zegt, zegt ‘glastuinbouw’. Is deze sector ook vertegenwoordigd?

Moerman: De glastuinbouw heeft op het gebied van energie een compleet eigen uitdaging, onvergelijkbaar met die van andere ondernemers. Voorheen organiseerde Gemeente Westland voor hen het Westland Event, maar dat bestaat niet meer. Misschien haken zij in de toekomst aan, maar voorlopig ligt de focus niet per se op de kassen. Wel zijn veel bedrijven op de duurzaamheidsmarkt vertegenwoordigd die direct of indirect uit het glastuinbouwcluster komen.

Wat is eigenlijk het doel van de bijeenkomst?

Naaktgeboren: Het is een evenement dat vooral moet inspireren en motiveren. De partners die bij Westland Doet Duurzaam betrokken zijn, zijn veelal commerciële organisaties. Maar hun inzet gaat verder dan alleen winst maken; ze willen vooral bijdragen aan een duurzamere wereld voor huidige en toekomstige generaties. Bij veel ondernemers zie je dat duurzaamheid steeds meer een centraal onderdeel van hun missie en visie wordt.

Is het ondertussen ook een stukje Westland-marketing wellicht?

Van Duren: Westland wordt soms in de landelijke media negatief afgeschilderd. Dit is een mooie manier om met één mond, als overheid en bedrijfsleven, een ander verhaal te delen.

Doen we het dan echt zo goed?

Naaktgeboren: Westland staat bol van de innovatie, alleen weten we niet altijd genoeg te vertellen wat we doen en waarom we dat doen. Het is soms echt valse bescheidenheid, ondernemers zijn verder dan we denken. We mogen dit naar ‘de buitenwereld’ uitdragen, maar ook intern is er nog een feestje te vieren.

We staan dus eigenlijk aan het begin van een bredere campagne, als ik jullie mag geloven?

Van Duren: Het is naast de ondernemers belangrijk dat ook inwoners zich zien als ambassadeur. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de energiecoaches. Je ziet dat bedrijven op bedrijventerreinen eerder bezig waren met bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen en het mijden van het gebruik van fossiele brandstoffen dan veel particulieren en kleinere ondernemers. Nu wordt daar een inhaalslag in gemaakt. We willen dat mensen enthousiast worden van het verhaal en er met de concrete handvatten echt aan de slag gaan. 

Gaat het op Westland Doet Duurzaam alleen over energie?

Van Duren: Energie afnemen of zelf opwekken is een onderdeel, maar er is bijvoorbeeld ook aandacht voor circulariteit, waterverbruik en vergroening. In de door Gemeente Westland te actualiseren bedrijventerreinenvisie is hier bijvoorbeeld aandacht voor. ‘Hoe kun je afvalstromen duurzamer krijgen?’ is bijvoorbeeld zo’n vraag. Of: ‘Hoe kun je door middel van een groenere omgeving hittestress voorkomen én een aantrekkelijker werkomgeving creëren voor medewerkers?’.

Wanneer is de bijeenkomst voor jullie geslaagd? 

Moerman: Mensen zien soms op tegen alle wet- en regelgeving en de ingewikkeldheid van verduurzaming. Hopelijk opent dit evenement hun ogen dat er oplossingen zijn voor elke situatie. Het allermooiste is dat gelijkgestemden van elkaar kunnen leren. Bij de presentaties, op de duurzaamheidsmarkt, maar vooral tijdens de borrel.

Naaktgeboren: Als MKB en VNO-NCW hebben we de brede welvaartsvisie onderschreven. De verduurzamingsopgave is daar een onderdeel van. Het past ook bij ondernemen; efficiënter werken en als bedrijf floreren.  We moeten niet vergeten dat alle bedrijven samen de grootste impact kunnen maken hierin. Met voordeel voor de bedrijven zelf én de gehele samenleving.

Van Duren: Over energie gesproken; het samen organiseren van dit evenement als drie organisaties met Rianne de Goeij (Spontaan Communicatie) geeft echt een boost. Het is een mondiaal onderwerp, maar we vieren hier een Westlands feestje; met lokale bedrijven en het eten komt van duurzame, lokale cateraars. Alle kleine beetjes helpen!