verduurzaming

Provinciale subsidies voor verduurzaming Westlands bedrijventerrein

Verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen; soms zien besturen en ondernemers door de bomen van de regelingen het bos niet meer. Bij voorbaat worden beschikbare subsidies dan niet volledig benut en dat is een gemiste kans. Op het ’s-Gravenzandse bedrijventerrein Teylingen is wél een duurzaamheidsslag gemaakt door een vijftal bedrijven. Freek van der Hout van ‘VAN DER HOUT Bouwmanagement’ begeleidde het traject.

Subsidieregeling Verduurzaming Bedrijventerreinen

Verduurzaming is een opgave die in het bedrijfsleven serieus wordt genomen; uit betrokkenheid én er is vaak ook een voordeel in de portemonnee van de onderneming als positieve bijvangst. “Je ziet dat ook de overheid het belangrijk vindt dat bedrijven een slag maken in het duurzamer werken. Ondernemers zien soms op tegen de regelgeving, maar in dat gat spring ik graag. Naast bouwmanagement geef ik ook duurzaam energieadvies en de Zuid-Hollandse regeling bestaat naast landelijke en Europese subsidies en belastingvoordelen. Vaak zijn de regelingen ook nog eens stapelbaar.” zegt Van der Hout.

Big Five van Teylingen

In het nabij het Juliana Sportpark gelegen Teylingen zijn vijf pioniers met Van der Hout aan de slag gegaan om aan de voorwaarden te voldoen. Kuyvenhoven Elektrotechniek, KBite Automatisering, Technisch Installatiebedrijf Schwagermann, Topvlees en Van Leent Bouw kunnen worden gezien als de Big Five, althans de eerste vijf aanvragers. “We hebben vanuit de Vereniging Ondernemend ’s-Gravenzande, waarvan ik in het bestuur heb gezeten, bedacht dat we deze subsidie wilden aanwenden. Echter daarvoor moet een rechtspersoon bestaan, gelieerd aan de aanvragers. Specifiek voor deze aanvraag hebben we de Vereniging Bedrijventerrein Teylingen opgericht.” legt de 44-jarige ’s-Gravenzander uit.

Voorwaarden

Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet uiteraard aan bepaalde regels worden voldaan. Zo geldt er een maximaal percentage van 20% op arbeid en materiaal als het geld wordt besteed aan ‘de productie van energie uit hernieuwbare energiebronnen, gebouwgebonden maatregelen ten behoeve van energiebesparing, de aansluiting op een lokaal warmtenetwerk of de uitwisseling van energie tussen bedrijven’. Er kan per aanvraag maximaal 200.000 aan subsidie worden verstrekt. Van der Hout licht toe: “De collectieve aanvraag is tevens een voorwaarde, door de bundeling voldeden we daaraan. Deze ronde is het geld besteed aan daken- en gevelisolatie, WTW-installaties, LED-verlichting, warmtepompen en zonnepanelen. Helaas is het geld beschikbaar in tranches en wij schraapten op dat moment de pot leeg, zo kwamen we niet tot de volle 20% subsidie…”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In 2024 zijn behalve in ’s-Gravenzande ook in Monster (Vlotlaan) en Poeldijk (De Planeten) succesvolle projecten uitgevoerd binnen de provinciale regeling. Bij beide was Van der Hout betrokken: “Je ziet dat er interesse is, maar soms wachten de verenigingen, de BIZ’en of de ondernemers te lang. Dan is het geld op enig moment op, maar regelmatig wordt de pot aangevuld. De samenwerking met de provincie heb ik als erg prettig ervaren. Nu staat de regeling tot en met 2025 open voor nieuwe aanvragen, maar de animo is Zuid-Holland-breed wat afgenomen. Dan denk ik: Westland kent 30 bedrijventerreinen, laten we eruit halen wat erin zit! Ook kun je na een afkoelingsperiode opnieuw een aanvraag doen. In plaats van de vereniging in Teylingen op te heffen, hebben we alweer nieuwe plannen voor een aanvraag. Een duurzame en prettige werkomgeving voor Westlandse medewerkers van bedrijven en een lagere energienota voor ondernemers, die betaald wordt door de provincie. De regeling kent alleen maar winnaars!”.

houtbouwmanagement.nl