In het Honselersdijkse Elsenbos zijn veel ontwikkelingen gaande, die vanaf de rotonde die de Burgemeester Elsenweg en de Nieuweweg verbindt, goed zichtbaar zijn. Tegenover bedrijventerrein De Woerd ontwikkelt ‘Biersteker bouw, dak- en geveltechniek’ een van de meest duurzame panden van Westland.
De historie van Biersteker begint in de jaren ’90; directeur en naamgever van het bedrijf Giel Biersteker werkt als aannemer in de glastuinbouw: “Na het afronden van de LTS, ben ik gestart met de MTS, maar ik wilde vooral aan het werk. Op mijn achttiende ben ik in de tuin gaan werken en ‘het aangenomen werk’ ingegaan. Ik werkte in Westlandse kassen en had veel werk in Zaltbommel, op zeker moment ben ik zelfs naar Gelderland verhuisd om daar veel te kunnen werken. In de winter kwam ik terug naar mijn geboortegrond om te werken bij Arie Vreugdenhil. Hier bouwde ik bedrijfsruimtes en uiteindelijk ben ik toch gevallen voor het vak van mijn vader; de bouw.” De vader van Biersteker werkte in 1972 als opzichter bij de bouw van de Pijletuinenhof en is ervoor speciaal vanuit Noord-Holland in Naaldwijk komen wonen. Na de realisatie van het voormalige verzorgingstehuis is hij begonnen met een eigen bedrijf.
19 Jaar later startte Biersteker junior met het ondernemerschap.
De eerste klanten bedient Biersteker na zijn terugkomst in Westland vanuit een ruimte achter in een bedrijfshal in Maasland, bij Aad van Holsteijn. Al snel is er meer ruimte nodig en wordt er een bedrijfsruimte gehuurd in ’s-Gravenzande. Het eerste pand in Naaldwijk is aan het Zuideinde, maar ook hier houdt de groei aan en wordt er opnieuw verhuisd. Biersteker zegt: “Begonnen met de bouw van bedrijfsruimten voor glastuinbouwbedrijven, kwam er op een zeker moment steeds meer vraag. “Kun je niet ook een kantine bouwen?” hoorde ik dan wel eens. Ook buiten de glastuinbouw steeg het aantal klanten. Een nieuw te ontwikkelen gebied in De Woerd gaf ons de benodigde ruimte, in 2008 betrokken we een nieuwbouwpand aan de Slotenmakerstraat. In 2015 brak hier een grote brand uit die het pand bijna volledig in de as heeft gelegd. De grotere nieuwbouw die hier is verrezen, was al een van de duurzaamste gebouwen van Westland; een grijs watersysteem, triple beglazing, een warmtepomp, witte dakbedekking en bijna 300 zonnepanelen. Het was een hypermodern pand, maar ook hier speelde op zeker moment een ruimteprobleem…”
Hoewel Biersteker voluit ‘bouw, dak- en geveltechniek’ heet, is dit slechts een van de vier takken in het bedrijf. Ook ‘asbest & renovatie’ en ‘service’ zijn twee volwaardige activiteiten van Biersteker. Waar de asbest en renovatie voornamelijk plaatsvinden in de woningbouw en tuinbouw, wordt de service verleend aan bedrijfspanden waarbij er bouwkundige inspecties worden verricht en na een rapport tot renovatie kan worden overgegaan. De laatste tak aan de boom zijn de internationale bezigheden. “Een groot deel van onze activiteiten is voortgekomen uit de glastuinbouw, maar de nadruk ligt tegenwoordig op de utiliteit. Wel moet je bijvoorbeeld in Westland altijd bedenken dat indirect deze bedrijven weer onderdeel zijn van het brede glastuinbouwcluster; De Jong Verpakkingen of BVB Substrates zouden in Westland niet zo groot zijn zonder de alom nwezige kassen.” zegt Biersteker.
Vanwege de verbreding van het aanbod, groeide ook het personeelsbestand. Waar in de eerste jaren werd volstaan met één medewerker, werken nu dagelijks ruim 60 mensen onder de vlag van Biersteker. Twintig mensen werken op kantoor, twintig medewerkers werken op de projecten en er is een flexibele schil van zo’n twintig zzp’ers of uitzendkrachten. De onderaannemers zijn hierbij niet eens meegeteld. “Wij zijn tegenwoordig steeds meer een hoofdaannemer bij projecten.
Wij regelen een project van A tot Z. In de laatste vijf jaar zijn we uit onze jas aan de Slotenmakerstraat gegroeid.” legt Biersteker uit. De nieuwe ruimte werd gevonden nabij het vorige bedrijfspand; aan de Boswoning in Honselersdijk. In april 2020 werd de eerste paal geslagen van het meest duurzame pand van Westland, zegt Biersteker met trots: “De bouwwereld is conservatief, maar móét nu wel hervormen.
Bij deze ontwikkeling hebben we op elk punt gekeken wat de mogelijkheden zijn. We zijn volledig energieneutraal; de 480 panelen zorgen voor koelte of warmte, het klimaatplafond ventileert met frisse buitenlucht, de triple beglazing met coating beheerst de temperatuur, het sedum op de daken neemt warmte op en zorgt voor biodiversiteit, het regenwater wordt opgevangen in een silo van 20.000 liter en vormt een grijs watersysteem, de KRION-gevelbekleding en witte dakbedekking werken luchtzuiverend en buiten komt veel groen te liggen. Eigenlijk is dit een visitekaartje van het kantoor van de toekomst.” besluit een stralende Biersteker.