Nieuwbouw bedrijfspand

Enjoy Granola: Afstudeerproject verhuist naar professionele bakkerij

Toen Mèlanie de Wilde en Tim Boers op een regenachtige zondag in 2019 hun eerste bakplaat granola uit het oventje in hun keuken haalden, konden ze niet vermoeden dat ze daarmee de basis legden voor hun succesvolle bedrijf Enjoy Granola. Drie jaar later zetten zij hun handtekening onder het koopcontract van een nieuwbouw bedrijfspand op Honderdland. “Het is bizar snel gegaan en soms bijna niet te bevatten”, beschrijft Mèlanie. 

Even terug naar die zondag in 2019. Mèlanie en Tim zaten aan de ontbijttafel en verbaasden zich erover hoeveel suiker en onnodige toevoegingen een pak ontbijtgranen heeft. Kon dat niet anders, vroegen zij zich af. Niet veel later schoven ze een bakplaat de oven in om daarna te kunnen genieten van hun zelfgemaakte granola. Het werd een blijvertje en steeds vaker vroegen vrienden en familie of ze ook niet een zakje van dat lekkers konden kopen. Mèlanie: “Ik moest een afstudeeropdracht doen voor de opleiding Entrepreneurship en het leek mij leuk om daarvoor verder te gaan met de granola’s. Ik heb toen geen moment gedacht dat het een serieus bedrijf zou worden.”

Genoeg uitdaging

Dat Mèlanie met vriend Tim een topbakker in huis heeft, droeg enorm bij aan het succes van Enjoy Granola. Tim begon zijn bakkerscarrière in Maasdijk, deed mee aan nationale en internationale bakwedstrijden en veroverde een plekje in het Nederlands BoulangerieTeam. Hij werkte daarna nog bij verschillende bedrijven, maar besteedt nu vooral veel tijd aan Enjoy Granola. “En daar ligt genoeg uitdaging! We zijn begonnen met drie soorten granola en hebben er inmiddels twaalf en dan altijd nog een paar seizoenspecials, zoals nu één met speculaaskruiden voor het najaar. Daarnaast hebben we granolakoeken, -crackers, -sportrepen en gedroogd fruit in het assortiment. Ook mogen we mooie bedrijfspakketten verzorgen”, vertelt hij. “En we krijgen de vraag of we geen brood kunnen bakken. Daar wil ik straks, op de nieuwe locatie, zeker mee aan de slag. De liefde voor brood zit me toch in het bloed.”

Loting

Al vrij vlot na het allereerste baksel hadden Tim en Mèlanie behoefte aan meer werkruimte. De drie kleine ovens in hun keuken konden het werk niet meer aan. Bij Mèlanie haar ouders realiseerden ze een productiebakkerij en de eigen woonkamer en ruimtes bij andere familieleden werden gebruikt voor de opslag van materialen. “In de tussentijd zijn we op zoek gegaan naar een bedrijfspand”, vertelt Mèlanie. “Daarvoor hebben we contact gelegd met Batenburg Bedrijfshuisvesting. Er kwamen verschillende panden voorbij, maar dat was nooit ons perfecte plaatje.” Via via kwamen ze een nieuwbouwproject in Honderdland op het spoor.
Tim: “Daar bleek zoveel belangstelling voor dat er geloot moest worden. En op een goede dag kregen we een telefoontje dat wij een van de gelukkigen waren.” De twee jonge ondernemers zijn blij met de begeleiding van Jim Zuidgeest van Batenburg Bedrijfshuisvesting. “Het is allemaal nieuw voor ons en we hebben dus best veel vragen. Het is fijn dat hij er steeds de tijd voor neemt om alles uit te leggen en toe te lichten.”

Vakmanschap

De nieuwe bakkerij wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd. Mèlanie en Tim kijken er reikhalzend naar uit. Ze hopen de groei van het bedrijf daar een nieuwe boost te geven, maar waken tegelijkertijd voor te snelle uitbreiding.
“We blijven de kwaliteit van onze producten streng bewaken. Je moet het vakmanschap en het ambachtelijke echt blijven proeven; we gaan dus beslist niet voor massaproductie.”