Interview

Marja van den Berg en BIZ geven kleur aan winkelcentra

In meerdere winkelkernen in Westland is een Bedrijven Investerings Zone actief. Bij twee van deze BIZ’en is de Lierse Marja van den Berg betrokken. Samen met de biz-besturen geeft zij kleur aan de centra van ’s-Gravenzande en De Lier. 

BIZ

Een BIZ is een vastgesteld gebied op een bedrijventerrein of in een winkelcentrum waar gezamenlijk activiteiten worden georganiseerd die een aanvulling zijn op het aanbod van de gemeente. Ondernemers betalen gezamenlijk voor de werkzaamheden om het gebied te verbeteren. Te denken valt aan de aankleding van het centrum, (feest)verlichting, activiteiten of extra groen in het gebied. Ondernemers binnen het BIZ-gebied moeten een BIZ-bijdrage betalen aan Gemeente Westland, de gemeente betaalt deze verplichte bijdragen als subsidie aan de BIZ. De hoogte van de bijdrage hangt af van de WOZ-waarde van het bedrijfs- of winkelpand. Een BIZ-periode duurt vijf jaar, waarna de leden voor een nieuwe periode kunnen stemmen.


De Lier: ruimte voor ondernemers

In De Lier loopt alles op rolletjes, beaamt Van den Berg: “De Lier is een zogenaamd boodschappendorp; mensen willen hier hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. Dus er moeten goede supermarkten zijn, goede verswinkels en ook winkels waar bijvoorbeeld kleding of een boek kan worden gekocht. We hebben geen regiofunctie, dus tien modezaken in het dorp is niet waarschijnlijk. Mensen kopen hier echt gericht. Een computerwinkel, schoenenwinkel of een eetcafé annex restaurant zou er nog wel bijpassen. Er staan maar zelden panden leeg in De Lier. Dat past echt niet bij dit dorp. Nu staat er een aantal panden leeg in de Hoofdstraat, hopelijk vinden die snel een opvulling. De DA en ‘Cake my day’ zitten toevallig naast elkaar en laten nu een gat zien. Ook het voormalige pand van Van der Ende aan het einde van de Hoofdstraat staat nog leeg, we hopen dat hier snel concrete plannen voor komen.”


De Lier: professionalisering  

De BIZ-periode in De Lier loopt niet gelijk met de termijnen van de BIZ’en in andere Westlandse kernen. Onlangs werd een nieuwe periode voor vijf jaar gestart in het dorp aan De Lee. “Er was grote steun onder de ondernemers van het centrum. In het aan de gemeente aangeboden BIZ-plan staat dat we willen  professionaliseren. Dat doen we ook volop; we gaan het KVO-keurmerk aanvragen dat gaat over veilig ondernemen. Tevens proberen we mensen te vinden voor functies die hen op het lijf zijn geschreven.
Een secretaris die dicht op de bal speelt, een penningmeester met financiële kennis om wat voorbeelden te geven. We zijn blij met een ondernemer die is opgestaan om de social media voor de BIZ vorm
te geven; de dame in kwestie heeft een winkel samen met haar moeder. Dan zit je altijd bovenop de actualiteit. Zeer tevreden zijn we tenslotte met de nieuwe voorzitter; Sjaak Scheffers. Hij is voorzitter geworden uit betrokkenheid met het dorp De Lier. Momenteel is hij niet actief in het BIZ-gebied, maar in het verleden heeft hij een eigen winkel gehad.”

’s-Gravenzande: opvolging gezocht 

In ’s-Gravenzande is Van den Berg actief als centrummanager en ook hier loopt het gesmeerd. Al ziet de manager ook uitdagingen voor de komende jaren: “Je ziet in veel winkelcentra dat de leeftijd van ondernemers relatief hoger is, er is sprake van vergrijzing. Het zou mooi zijn om opvolging te vinden voor deze winkels, anders sluiten deze binnen afzienbare tijd. Dit speelt onder andere bij de sportzaak. Onlangs is bekend geworden dat op de plek van de poelier een vis- en sushi zaak komt: Juka Fish & Sushi. Essentiële winkels in het aanbod voor een dorp, of eigenlijk stad…, van 20.000 inwoners. Ook zien we relatief veel interne verhuizingen, dat is op zich positief, want ondernemers zien hier toekomst en gaan in een nieuw of groter pand, maar het probleem verplaatst zich dan. Helaas is ook in de relatief nieuwe Graaf Willem II straat wat leegstand nu Big Bazar en Hans Anders er zijn vertrokken. Gelukkig zijn er ondernemers als Kris en Zoë van Huijsgemaakt die uitbreiden. Ook de bloemenwinkel die is voortgezet door medewerkers van de vorige bloemenwinkel is een mooi staaltje ondernemerschap.”

’s-Gravenzande: impuls Langestraat  

“Vanuit Gemeente Westland is in de begroting geld beschikbaar gesteld voor herinrichting van de Langestraat, we vinden het belangrijk om dit in samenspraak met ondernemers en klanten te doen. Laatst hebben we een ochtend in het dorp gestaan om meningen te verzamelen, dat wordt erg gewaardeerd. Hier hebben we een extern projectleider voor aangesteld, samen met Gemeente Westland geeft Tessa Vosjan van Bureau Cosi vorm aan de nieuwe inrichting. Een ander project dat naar een nieuwe fase gaat, is het project citymarketing; hier zijn we bezig met de uitvoering van het activatieplan. We merken dat toeristen en recreanten in de zomer de weg naar het centrum al weten te vinden, hier moet je in blijven investeren.” besluit een strijdvaardige Van den Berg.