Duurzaam bouwen

Transformatie Saffier Yachts

Duurzaam bouwen, dat hebben ze bij Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek in Honselersdijk uitstekend in de vingers. Ook als het gaat om bestaand vastgoed.
In IJmuiden laat Biersteker zien wat er allemaal mogelijk is als vastgoedeigenaren een bestaand pand optimaal willen verduurzamen. Voor Saffier Yachts transformeerde het bouwbedrijf een 50 jaar oude industrieloods in een energieneutraal en gasloos bedrijfspand. Directeur Giel Biersteker: “Dit pand is klaar voor de toekomst en kan nóg
een keer 50 jaar mee.”

Verduurzamen van bestaand vastgoed, heel wat ondernemers denken dat het onbegonnen werk is. Terwijl juist daar veel winst te halen is, vertelt Giel Biersteker: “Bestaande gebouwen gebruiken doorgaans
veel meer energie dan nieuwbouw. Het besparingspotentieel van bestaand vastgoed is groot.” Met het bedrijfspand van Saffier Yachts in IJmuiden bewijst Biersteker zijn punt. De high end zeiljachtbouwer kocht de helft van een grote industrieloods en gaf Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek groen licht voor een renovatie die het pand in een paar maanden tijd transformeerde in een superduurzame werkplek.

Duurzaamheid praktisch aanvliegen

Filosofie achter die transformatie: maatwerk leveren en de verduurzaming praktisch aanvliegen. Giel Biersteker licht het toe: “Wij verduurzamen bestaand vastgoed van a tot z en kijken daarbij altijd naar de opgave als geheel. Wat is voor dit specifieke project de optimale aanpak? Dus: wat is nodig en wat is hier bruikbaar?” In IJmuiden was dat de mix van goed isoleren en duurzaam koelen en verwarmen met daarbij een nieuwe moderne uitstraling. De loods van Saffier Yachts kreeg een geheel nieuwe schil waarbij nieuwe dakisolatie met een Rc van maar liefst 6.3. Aan de gevels monteerde Biersteker sandwichpanelen van 120 mm met een Rc: 5.2. In de gevels zijn verschillende nieuwe kozijnen en deuren geplaatst met een hoogte van tot wel 6.5 meter, inclusief een nieuwe vloer. met daar in diffuus dichte vloerslangen verwerkt voor de verwarming van de loods,met deze aanpassingen is het weer een pand met een ultra moderne uitstraling. Biersteker scheidde bovendien de bestaande hal in 2 loodsen door een 60 minuten brandvertragende scheidingswand en het brandvertragend coaten van de constructie waardoor deze kon worden opgedeeld in 2 aparte loodsen.

Beproefde installaties 

Stap twee: de slag naar energieneutraal en gasloos.
Het bedrijfspand van Saffier Yachts draait volledig op duurzaam opgewekte energie – voldoende voor de complete energievraag van het gebouw. Giel Biersteker: “Het installatiepakket is helemaal toegesneden op de karakteristieken van het gebouw en op het gebruik van de ruimtes door Saffier Yachts. Het bestaat uit de nieuwste installatiecomponenten, die in de praktijk hebben bewezen dat ze werken en eenvoudig bedienbaar zijn.”  

Drie warmtepompen en een digitaal regelsysteem

De loods in IJmuiden kreeg drie warmtepompen, geïnstalleerd door Heemskerk installaties, een van de vaste bouwpartners van Biersteker. Tim van der Zeijden: “Aan de hand van transmissieberekeningen keken we met Saffier Yachts naar de best passende temperatuur in alle zones en ruimtes. Zo stemden we de installaties exact af. Dat overleg leverde Saffier Yachts al meteen een energiereductie op van 20%.” De installaties werken met een vraaggestuurd digitaal regelsysteem van Siemens, met software specifiek op het pand in IJmuiden geschreven. Elke zone in het gebouw heeft een individuele regelaar. “Daarmee kan Saffier Yachts de energievraag op basis van het daadwerkelijke wens en gebruik nog verder fine tunen.”

PVT-panelen op het dak

Een van de drie warmtepompen die Heemskerk installaties leverde, is een M-TEC Systems waterwater warmtepomp van 53 kW met een buffervat van 1.200 liter. Die warmtepomp is gekoppeld aan 78 PVT-panelen op het dak, geleverd en gemonteerd door Bierstekers bouwpartner Hr Solar Projects uit De Lier. Steven Triep: “Een PVT-paneel is een PV-paneel dat elektriciteit opwekt. Aan de achterzijde zit een warmtewisselaar – de ‘T’ in PVT. Die wekt warmte op. Doordat het paneel energie haalt uit zon, regen en wind werkt het 24/7, in alle seizoenen!

Dit wordt gebruikt voor het verwarmen van het water van de warmtepomp. Het systeem levert in IJmuiden 70% van de warmte- en koelingsvraag.” 

Twee Carrier luchtwater warmtepompen met een vermogen van 42 kW leveren het resterende vermogen om het pand van Saffier Yachts compleet duurzaam te verwarmen en te koelen. 

Lagetemperatuurverwarming

Tim van der Zeijden noemt als een van de bijzonderheden in IJmuiden de lage temperatuur verwarming: “De hele bedrijfshal heeft vloerverwarming.” Voor die vloerverwarming stortte Biersteker zo’n 3.200 m² nieuwe betonvloer. Bonus van die ingreep: Saffier Yachts kreeg een werkvloer van nieuwbouwkwaliteit. “Perfect voor de bouw van hun zeiljachten”, vertelt Giel Biersteker. 

Zonnepanelen met ballast vrije onderconstructie 

Ook op het dak: 252 zonnepanelen van 455Wp van het merk DMEGC, goed voor een opbrengst van ruim 104.000 kWh per jaar en geleverd en gemonteerd door bouwpartner SolarNRG. Ricardo Soares : “Deze panelen zitten qua vermogen aan de bovenkant van het segment en zijn voor commercieel gebruik. Onze PV takt aan op de hoofdverdeler in het pand,voor de elektravraag van de warmtepompen en de resterende gebouwgebonden energievraag.” Bijzonderheid: de zonnepanelen hebben een ballastvrije constructie . Soares: “De dakconstructie liet tegels als ballast voor de PV niet toe. We hebben daarom gekozen voor een veilige mechanische bevestiging in de onderconstructie van het platte staaldak.” 

“Verduurzamen van bestaand vastgoed biedt ondernemers volop kansen” 

Klaar voor nu en de toekomst 

Giel Biersteker typeert de renovatie en verduurzaming van de loods van Saffier Yachts als ‘een upgrade voor de toekomst’: “In IJmuiden laten we zien dat verduurzamen van bestaand vastgoed volop kansen biedt. Deze hal kan weer een halve eeuw mee – tegen kosten die onvergelijkbaar zijn met nieuwbouw. Daar heb je als ondernemer dan een energieneutraal en gasloos bedrijfspand voor, klaar voor alle eisen van nu en de toekomst.”

biersteker.nl