Retail

IJsgek Rick Duijvestijn opent ijssalon in De Lier

Zo lang hij zich kan herinneren, is Rick Duijvestijn al gek op ijs.
Hij was zo’n jongetje dat geen ijssalon voorbij kon lopen, zonder om een ijsje te bedelen. Waarom maak ik daar mijn vak niet van, dacht de Lierenaar een paar jaar geleden. Het bleef niet bij dagdromen. Rick volgde de opleiding ijs bereiden en opende begin augustus de deuren van zijn eigen ijssalon, Gelato Landano.

Rick werkte jarenlang als zzp’er in de bouw. Zwaar werk, waarvan hij zeker wist dat hij dat niet tot zijn pensioen zou volhouden. Toen hij in 2020 de cursus ijs bereiden voorbij zag komen, besloot hij zich daarvoor in te schrijven. “Op de eerste plaats uit interesse, maar ook wel met het idee in mijn achterhoofd om daar ooit iets mee te doen.”

Cursus ijs bereiden

In het IJscentrum in Vlaardingen ging er voor Rick een wereld open. Hij werd een week lang ondergedompeld in ambachtelijke ijsbereiding en leerde alles over grondstoffen, receptuur, hygiëne en apparatuur. “Een pittig weekje, maar superinteressant. Leuk ook om met andere ijsliefhebbers in contact te komen, zoals boeren die boerenijs willen maken en bakkers die naast hun bakkerijproducten ook ijs gaan verkopen.” Na de cursus nam Rick de tijd om rustig na te denken hoe hij verder wilde. Een pand zoeken of beginnen met een ijskar? “Dat laatste is helemaal seizoensgebonden en viel daarom voorlopig af. Maar misschien ga ik dat er ooit wel bij doen. Leuk voor buurtbarbecues of bedrijfsfeesten.”

Direct enthousiast

Het werd dus een ijssalon. Het liefst vestigde Rick zich in zijn woonplaats De Lier en dan bij voorkeur in de drukke en gezellige Hoofdstraat. Hij hield daarom nauwlettend in de gaten of er een geschikt pand vrij kwam en was een trouwe bezoeker van Funda. Rick: “Op een zeker moment ging het gerucht dat er een pand leeg kwam, maar er werd niet bij verteld om welke locatie het ging. 

Gelukkig is De Lier maar een klein dorp en kwam ik er snel achter dat het om de winkel van poelier Straathof ging. Het gevoel was meteen goed. Ik dacht: dit gaat ‘m worden.” Hij vertelt dat Marc Westland van Rijnpoort Makelaars direct enthousiast was over zijn plannen en hem goed heeft begeleid bij het huurtraject. De huurovereenkomst werd gesloten en Rick kon aan de slag. 

Veel hulp

Op 1 juni kreeg de kersverse ijsbereider de sleutel en twee maanden later, op 5 augustus, gingen de deuren open. Hectische maanden waarin ontzettend veel moest gebeuren. Niet alleen ging het hele interieur op de schop, Rick moest ook leveranciers zoeken voor zijn grondstoffen en de apparatuur. Hij ontdekte dat de behulpzaamheid in de sector groot is.
“Ik heb heel veel goede adviezen gekregen van leveranciers én van collega-ijssalons. Hartstikke fijn natuurlijk. En zonder hulp van mijn gezin, familie, vrienden, mijn boekhouder De Waal & Steenks en adviseur Arjan Herreveld had ik het nooit gered. Die ben ik veel dank verschuldigd.”

Warme wafels

Inmiddels is het ijsseizoen voorbij en moeten liefhebbers tot maart wachten om weer van een paar bolletjes te kunnen genieten. Tot die tijd kunnen klanten bij IJssalon Landano terecht voor koffie met wat lekkers, heerlijke chocolade en bonbons en leuke geschenken. “En we gaan hier zelf wafels bakken”, belooft Rick. “Dus kom vooral eens langs voor een verse, warme wafel met kersen en slagroom.” Mmm…

gelato-landano.nl