Innovatief concept

CUBE Tower van Wubben.Chan biedt oplossing woningtekort

Een vernieuwend woonconcept van hout zag in 2019 het levenslicht. Ontwikkeld door het Westlandse architectenbureau Wubben.Chan, in samenwerking met Vink Bouw, werd het al meermaals toegepast. Nu gaat het concept de hoogte in; de Cube Tower is een ontwerp met vele voordelen; slim, eigentijds, demontabel, flexibel, snel, duurzaam en betaalbaar.

Starterswoningen 

Vanwege een oplopend woningtekort, dat met de jaren alleen maar gegroeid is, ontwikkelden Wubben.Chan en Vink Bouw enkele jaren geleden een nieuw woningconcept; de CUBE. Een van de meeste concrete oplossingen om bijvoorbeeld starterswoningen op korte termijn te realiseren. Aad Wubben, architect en naamgever van Wubben.Chan, stond aan de wieg van de CUBE: “Het bijzondere ervan is de relatieve snelheid waarin het project kan worden gerealiseerd. De materialen zijn uniek en geven een natuurlijke beleving. Ook qua duurzaamheid loopt het voorop; de materialen zijn demontabel en remontabel. Dus als het ooit onverhoopt wordt afgebroken, zijn de materialen opnieuw te gebruiken.”

Beproefd concept

Het concept is al tot uitvoer gebracht op meerdere locaties
en is de fase van concept dus eigenlijk al voorbij. “In het Noord-Hollandse De Kwakel hebben we de CUBE voor het eerst echt gerealiseerd. De starterswoningen van twee verdiepingen vonden grif aftrek bij kopers. Je ziet dat er steeds meer vraag ontstaat naar kleinere woningen, om kopen toch betaalbaar te maken. Het tweede project werd dus ontworpen volgens hetzelfde raster, maar dan met startersappartementen. Deze worden momenteel gebouwd in Nieuwkoop, het dorp waar onze partner Vink Bouw is gevestigd. Het voordeel van deze appartementen is dat ze onder de 50 m2 blijven, dat geeft bepaalde vrijstellingen die de woning nóg haalbaarder maken in aanschaf.” zegt Mike Wubben, mede-eigenaar van Wubben.Chan.

‘Commerciële ruimtes in de voet en studio’s en woningen erboven’

Duurzaamheid

“Op basis van de bestaande rasters is bekeken of er doorontwikkeling mogelijk was. Met veel enthousiasme zijn studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan bekijken of
de CUBE ook te ontwikkelen was in hoogbouw. Dit bleek het
geval en het idee voor de CUBE Tower was geboren. De hoogbouwvariant wacht nu eigenlijk op uitvoering. Het is niet alleen een goede oplossing voor de marktvraag naar woningen, het voldoet ook nog eens aan veel eisen van duurzaamheid; de CO2-footprint is beperkt door o.a. hybride bouwmaterialen, aanwezigheid van warmtepompen en een grijswatersysteem. Nu is het CUBE-principe te realiseren van twee woonlagen tot een toren van 70 meter.” zegt Aad Wubben.

Houtbouw

“Houtbouw heeft niet alleen voordelen voor het klimaat maar ook op diverse andere vlakken. Het helpt bij de gezondheid en geeft een fijn comfort en binnenklimaat.” legt Mike Wubben uit. “Bij het bouwen heeft het voordelen door het lichte gewicht en prefabricage en het is ook goed te hergebruiken. Door te werken met Cross Laminated Timber, kunnen we ook de stevigheid van het gebouw garanderen. CLT is hout dat kruislings uit drie lagen wordt opgebouwd en qua sterkte vergelijkbaar is met beton. Bouwen met hout wordt in de toekomst belangrijker om een goede concurrentiepositie te behouden.”

Innovatief kantoor

Het concept van de CUBE Tower wacht op uitvoering. “Alles dat we nodig hebben is een ruimte van 40 bij 40 meter en we kunnen tientallen mensen blij maken; met commerciële ruimtes in de voet en studio’s en woningen erboven. Een invullocatie zou perfect geschikt zijn. We werken vanuit een woningbehoefte en daarom verwachten we binnenkort met ontwikkelaars om tafel te zitten.” besluit Mike Wubben overtuigd. “Ook het concept iBuild, dat we onlangs met William van Rijn hebben ontwikkeld sluit aan op onze drang tot innoveren en de markt te bedienen. iBuild is gebaseerd op de automobielindustrie; geschakelde woningen kunnen volledig geautomatiseerd worden samengesteld, besteld en geproduceerd. Zo kun je veel goedkoper en sneller bouwen.”

wubbenchan.nl