Duurzaam

Dag van de Duurzaamheid in Westland groot succes

Jaarlijks wordt in oktober door vele bedrijven, gemeenten, organisaties en particulieren de Dag van de Duurzaamheid gevierd. Ook in Westland werd er bij de themadag stilgestaan; VNO-NCW Westland-Delfland en Gemeente Westland organiseerden het Duurzaamheidsevenement. Middels het delen van successen op het gebied van duurzame energie, het presenteren van de energiemotor voor bedrijventerreinen en een tweetal bedrijfsbezoeken, kan er worden gesproken van een groot succes.

“Overheid werk mee”

In het eind vorig jaar opgeleverde gebouw van Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek werd op zaterdagochtend aan een enthousiast publiek een aantal presentaties gegeven. Namens mede-organisator VNO-NCW Westland-Delfland heette bestuurslid Bart Sosef de aanwezigen welkom. Sosef deed daarbij een oproep aan de overheid om bedrijven daadwerkelijk de mogelijkheid te bieden om een duurzaamheidsslag te maken: “Bedrijven vallen uit de stoeltjes van de achtbaan als ze geen gerichte steun ontvangen. Een boer zei me ooit: “Vergroenen is een mooi streven, maar het is lastig als je rood staat…””

Gemeente Westland

Namens de lokale overheid was Wethouder Pieter Varekamp van Gemeente Westland present, hij heeft onder andere de energietransitie in zijn portefeuille. Varekamp benadrukt dat duurzaamheid ook een grote kans kan bieden; “Soms ontstaat het beeld dat de overheid te snel wil gaan, maar we moeten dit echt zien als kans om de concurrentiepositie te vergroten én energiegebruik te verkleinen. Westland loopt al voorop in de weg naar meer duurzaamheid, al is het geen mooi geplaveide weg van A naar B. Het is een kronkelige weg die we gezamenlijk moeten belopen. Een Dag van de Duurzaamheid is een voorbeeld van het belang dat Gemeente Westland eraan hecht; we kunnen ervaringen uitwisselen en vervolgens op zijn Westlands aan de slag gaan!” 

Provincie Zuid-Holland

“Minister Hoekstra van Financiën heeft ruimschoots de portemonnee getrokken voor burgers,” betoogt Gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland Willy de Zoete, “maar hierbij is het bedrijfsleven vergeten. Bedrijven zijn ruimhartig de coronacrisis doorgeholpen, maar dan kunnen we deze nu niet laten vallen. We moeten een oplossing bedenken voor de fors hoge kosten van de duurzaamheidsslag. De reflex om naar de provincie te kijken is een onjuiste; wij hebben geen diepe zakken, we kunnen wel een netwerk bieden.” Voor Zuid-Holland zijn de MKB-bedrijven het motorblok: “Deze bedrijven moeten echt de ruimte krijgen. De Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland heeft ook aangegeven dat we moeten beginnen op bedrijfsterreinen, daarvan hebben we er zo’n 1600 in onze provincie.”

Biersteker

Voordat er een duurzaamheidsmarkt en nog enkele pitches plaatsvonden, pakte gastheer Giel Biersteker nog het podium: “In 2015 hebben wij na de brand een zeer duurzaam bedrijfspand gebouwd aan de Slotenmakerstraat in Naaldwijk. Op zeker moment zijn we hier uit onze jas gegroeid en nu zijn we hemelsbreed nog geen kilometer verhuisd. Ons nieuwe pand aan de Boswoning in Honselersdijk mag wederom het officieuze predicaat ‘Duurzaamste pand van Westland’ dragen.” Biersteker is trots op het energieneutrale gebouw dat bijvoorbeeld 480 zonnepanelen telt: “Elk detail straalt duurzaamheid uit, misschien was het bedrijfseconomisch eigenlijk niet mogelijk, maar we hebben het maar
mooi gerealiseerd.”

Excursies Growers United en VB

De Dag van de Duurzaamheid werd afgesloten in twee groepen; een bezoek aan recent opgeleverde gebouwen was de ‘grand finale’. Met trots openden Growers United in het Maasdijkse Honderdland en VB aan de Naaldwijkse Galgeweg de deuren voor de geïnteresseerde bezoekers. In rondleidingen werd`1 de gasten de meest moderne toepassingen van duurzaamheid in praktijk getoond. De organisatoren hopen dat de Dag van de Duurzaamheid beklijft. Wethouder Varekamp besluit: “Laten we morgen niet overgaan tot de orde van de dag. Het onderwerp is essentieel en moet onderdeel zijn van ons dagelijks denken
en functioneren.”