Nieuwbouw ABC Westland

Scherminstallateur El Flaco verhuist naar Poeldijk

Begin jaren ’90 startte Heulenaar Peter van der Valk een agrarisch loonbedrijf, de klanten regelde zijn vader; als chrysantenstekverkoper wist senior altijd wel een tuinder te vinden die verlegen zat om een harde werker. “Op zeker moment was ik aan het werk en vroeg de opdrachtgever mij ook wat schermdraden te repareren. Het loonwerk verschoof van teeltwerkzaamheden naar meer technisch werk. Rond de eeuwwisseling kwam de omslag; de glastuinbouw deed aan schaalvergroting en schermen kwamen in trek.”

Een kap in Kwintsheul

De eerste bedrijfsruimte betrok Van der Valk, wiens bijnaam ‘El Flaco’ -vernoemd naar een Argentijnse voetbaltrainer- ook zijn bedrijfsnaam werd, in zijn eigen dorp. “Bij Leo Duijvesteijn van kwekerij De Witte Duif kon ik  een kap gebruiken om mijn spullen te stallen. Ik onderhield zijn schermen en kon mijn groeiende bedrijfje laten starten. Op zeker moment werd het gebied bij de Driesprong ontwikkeld en ben ik verder gaan kijken. Zo ben ik in Honsel Zuid terechtgekomen, hier hebben we 17 jaar prima gezeten.”

Stationsweg te huur

Het bedrijf dat Van der Valk samen met Ron Hazenbroek runt, kende een flinke groei in de afgelopen jaren. Begonnen met een bus met wat gereedschap, lopen vandaag dagelijks 25 medewerkers onder de vlag van El Flaco. Een deel van de medewerkers is in loondienst, anderen zijn verbonden als onderaannemer of zzp’er. “Toen we begonnen aan de Stationsweg hadden we één loods, het jaar erna konden we de ruimte verdubbelen toen ‘Uniek sierbestrating’ vertrok. Zeven jaar geleden zijn we nogmaals verdubbeld toen Piet Volkering van Volkering Beglazing zijn pand aan ons beschikbaar stelde. We zitten prima op dit bedrijventerrein, de contacten met andere bedrijven is ook erg goed. Het centraal gelegen object komt eerdaags in de verhuur bij Rijnpoort Makelaars.”

Van Honselersdijk naar Poeldijk

Nu vliegt ‘El Flaco’ (De Dunne, niet te verwarren met El Falco = De Valk) uit naar Poeldijk. Van der Valk heeft er niet lang over moeten denken: “In eerste instantie hebben we gekeken naar een nog te ontwikkelen perceel op ABC Westland. In het prettige contact met Herwi Rijsdijk kwamen we uiteindelijk op een alternatief; tussen de ‘toren’ en Horconex was nog ruimte beschikbaar. Ik heb er vijf minuten over moeten denken en toen besloot ik voor deze kans te gaan. De locatie heeft eigenlijk nog langer geduurd dan de indeling van het pand zelf. Met Eekhout Bouw en Wubben.Chan had ik de tekeningen al gereed. Sterker nog: alle bouwmaterialen zijn al gereserveerd, een groot voordeel nu de levertijden steeds langer worden…”

ABC Westland

Het nieuwe pand van El Flaco op ABC Westland biedt in totaal 1800 m² vloeroppervlak en is van alle energiezuinige maatregelen voorzien. “Er komt een warmtepomp en alle verlichting is LED. Het glas is HR++ en er komen 252 zonnepanelen (395 wp) op het dak. Deze komen uiteraard bij Wattco vandaan, hier is mijn broer directeur.“ zegt Van der Valk lachend. “Behalve onze eigen zaak zal ook Jeffrey Alsemgeest van Westland Kasonderhoud het pand betrekken. Het is prettig om met een huurder in het pand te zitten waar we sowieso een goede samenwerking mee hebben, zo bedienen we al elkaars klanten. Op de tweede verdieping komt nog een ruimte die in de toekomst goed kan dienen als testruimte voor eventuele schermtechnieken. Voorlopig zal deze 180 m² echter verhuurd worden, het is echt voor toekomstige groei. Misschien zwaait mijn zoon Bas, die volgend jaar na zijn VWO eerst nog bedrijfseconomie gaat studeren, hier dan wel de scepter.”

el-flaco.nl