Projectontwikkeling

Honderdland Veste: Schiereiland met hoogwaardige businessunits

Als een schip in het water. Zo beschrijft ontwerper Raymond van der Kruk van Pulsar Planontwikkeling het nieuwbouwproject Honderdland Veste. De belangstelling voor huisvesting op dit stukje van Honderdland Fase 2 is groot: inmiddels zijn alle units al onder optie. Niet zo verwonderlijk, want we spreken hier over een absolute zichtlocatie met een prima bereikbaarheid. “Daar blijft onverminderd vraag naar”, concludeert Jim Zuidgeest van Batenburg Bedrijfshuisvesting.

Honderdland Veste wordt direct aan de hoofdas van Businesspark Honderdland Fase 2 in Maasdijk ontwikkeld. Aan de hand van de artist impressions laten Raymond van der Kruk, Jim Zuidgeest en Robert van Mierlo van Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling zien hoe het eruit gaat zien. “Het worden vier blokken”, vertelt Raymond, “die samen als een soort schip met een verhoogde boeg in het water liggen. De vier blokken zijn niet identiek, maar wel duidelijk familie van elkaar. Daarbij is het gebouw aan het Maasdijkplein met een excentrieke uitstraling dé eyecatcher.”

Kwalitatief hoogwaardige gebouwen

Het hogere gebouw wordt ontwikkeld als kantoor waarin meerdere eindgebruikers zich kunnen vestigen,
terwijl de andere gebouwen een mix bieden van bedrijfsruimte met kantoor. Jim: “Die zijn bij uitstek geschikt voor zzp’ers en mkb’ers die net even wat meer uitstraling zoeken dan een standaard bedrijfsunit. Denk aan een schilder of aannemer die ook af en toe een klant of relatie wil kunnen ontvangen.” Robert legt uit dat deze units een gebruikelijke indeling hebben, met een overheaddeur, een entresol voor eventuele opslag en daarboven een mogelijke kantoorlaag. De gebouwen zijn kwalitatief hoogwaardig afgewerkt. 

“De koppen van ieder gebouw krijgen een representatieve gevel met heel veel glas”, vervolgt Jim. “Op die plekken komen waarschijnlijk ook andere gebruikers dan de zzp’er of de mkb’er. Je moet daarvoor meer denken aan business-to-businessbedrijven die een showroom nodig hebben. Bijvoorbeeld een ondernemer die bedrijfskleding of machines verkoopt.” 

Groene inpassing

De eerste tekening voor invulling van het schiereiland dateert al uit 2017. Raymond: “Door de vorm is het niet de gemakkelijkste kavel om te ontwikkelen. Daarbij wilde de gemeente ook dat er iets bijzonders zou komen.” Robert vertelt dat de plannen daarom in nauw overleg met de gemeente tot stand zijn gekomen. “De gemeente heeft verschillende randvoorwaarden gesteld waarin wij ons goed konden vinden en die aansluiten bij onze visie op de locatie: een duurzame uitstraling, een groene inpassing en een kwaliteit die past bij deze zichtlocatie. Er mochten geen ‘dichte dozen’ komen.” Die groene inpassing krijgt invulling door de forse groenstrook rond de panden. Bovendien krijgen de gebouwen aan de Maasdijk-kant een groene gevel. Goed voor de uitstraling én voor de biodiversiteit.

Goedkeuring plannen

Van Mierlo doorloopt momenteel de benodigde procedures en is nog in afwachting van een onherroepelijke vergunning. Betrokken partijen hopen dat die er snel komt. Als dat in orde is, verwachten ze dat in het tweede kwartaal van 2024 ‘het schip te water gelaten wordt’ en de bedrijven hun intrek kunnen nemen op Honderdland Veste. 

honderdlandveste.nl