Leverancier in pompen

JB Groep lanceert baanbrekende installatie waterzuivering

De JB Groep uit Honselersdijk is ontstaan als een bedrijf in pomptechniek, kort na het ontstaan kwamen ook de hogedruknevelinstallaties hierbij. De klantenportefeuille bestaat hiermee vooral uit Industrie, VVE’s, vastgoedpartijen en glastuinbouwbedrijven. Nu is er sinds begin 2023 een nieuwe loot aan de stam van de JB Groep; ultrafiltratie van water, dat in vele branches kan worden toegepast. 

Marktvraag

Algemeen directeur Jordy van den Berg begeeft zich graag in diverse netwerken en hij drinkt geregeld een kop koffie met zijn klanten: “Het hoeft niet altijd té zakelijk, soms moet je gewoon je benen op tafel gooien en lekker praten met elkaar. Dan begint het gesprek over een gemeenschappelijke passie als autoracen, maar gaandeweg verschuift het dan toch naar iets waar ik zakelijk iets mee kan. 

Zoiets gebeurde een tijd geleden waarbij iemand aangaf het erg zonde te vinden dat relatief veel water het riool inloopt, terwijl het met wat toepassingen best nog vaker kan worden gebruikt.” Zo ontstond Smart Technical Solutions dat hergebruik van water door ultrafiltratie mogelijk maakt. 

Smart Technical Solutions

Waar bij de hogedruknevelinstallaties al met ultrafiltratie werd gewerkt, is de JB Groep gaan proberen of ook het drainagewater is te filteren. “Samen met mijn compagnon van STS, Erwin van Mastrigt, ben ik toen gaan bouwen aan een unieke installatie. Eigenlijk werken we altijd zo in het bedrijf, meestal heb ik een idee en betrek ik de collega’s om het plan verder uit te werken. Op deze manier is het echt een coproductie en voelen de werknemers eigenaarschap.” zegt Van den Berg. “Door middel van glasparels, speciale membranen en een automatische spoeling kan nu een geheel gesloten watersysteem worden gecreëerd. De toepassingen voor STS zijn zeer breed.”

Brede toepassing   

Er zijn raakvlakken tussen de drie bedrijfstakken van de JB Groep; voor ultrafiltratie zijn pompen nodig, voor hogedruknevelinstallaties is weer ultrafiltratie nodig. “Het zijn communicerende vaten, kun je zeggen,” bevestigt Van den Berg, “maar wat voor ons wel een verbreding is, is het aantal toepassingen van deze ultrafiltratie. We hebben het zelf getest in samenwerking met een carwash, dit was een groot succes. Maatschappelijke voordelen zitten in de toepassing in bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingshuizen waar Smart Technical Solutions
kan zorgdragen voor het legionellabeheer.”

Besparing stroom en water

Dat STS op dagelijks basis voor een carwash of kwekerij duizenden liters bespaart, is aantrekkelijk voor de portemonnee van de ondernemer, maar draagt ook bij aan duurzaamheid. Er zijn meer voordelen
zegt de 35-jarige ondernemer uit Honselersdijk:
“De ultrafiltratie zorgt voor verwijdering van bacteriën en virussen uit het water. Op deze manier kan de verspreiding van ziekten worden beheerst. Belangrijker nog is dat het veelgenoemde, bestaande alternatief voor waterzuivering deze toepassing niet kent. Bij deze zuivering middels UV-licht worden de bacteriën en virussen namelijk alleen gedood en niet verwijderd. 

Als bedenkt dat zuivering met ultraviolet licht ook nog eens tien keer zo veel stroom nodig heeft, is de conclusie snel getrokken dat STS op veel terreinen beter scoort dan de alternatieven. De terugverdientijd is ongeveer drie jaar.”

Uitbreiding

Omdat de JB Groep in het aantal producten uitbreidt, groeit ook het bedrijf. “We hebben nu 15 voltijd medewerkers, waarbij grofweg een derde in de buitendienst werkt, een derde in de productiehal en een derde op kantoor. Maar onze zichtbaarheid is nog groter: door ons gefabriceerde producten worden ook door andere installatiebedrijven geplaatst. De hogedruknevelsystemen fabriceren we volledig zelf in Westland, dus dat vergt ook wat ruimte. Begin volgend jaar gaan we 300 vierkante meter bijbouwen, deze ruimte gaan we gebruiken voor opslag en productie. De aanschaf van een CNC-machine moest ook ingepast worden, zo kunnen we zelf ontwikkelingen blijven doorzetten zonder afhankelijk te zijn van derden. We zitten niet stil en slaan zelfs de vleugels uit in het buitenland; wereldwijd hebben we al een aantal dealers voor STS gevonden, dit gaan we komende jaren nog uitbreiden. In eigen land beginnen we binnenkort met een heus opleidingscentrum voor werknemers van installatiebedrijven die met onze producten werken. We zijn een erkend leerbedrijf voor mensen in ons eigen bedrijf, maar we delen de kennis graag met anderen.” zegt Van den Berg afsluitend.  

Jbgroep.nl