Integraal bouwproces

O concepts verandert traditionele bouwwereld door integraal bouwproces

Het Naaldwijkse O concepts bestaat drie jaar, maar de jonge ondernemer achter het bedrijf is al meer dan de helft van zijn leven actief in de installatietechniek. Selfmade man Otis Kouwenhoven heeft een boodschap voor de bouwwereld; bezie het bouwproces integraal. 

Buurman inspiratiebron

Als klein jochie in Poeldijk wist Otis Kouwenhoven stiekem al waar zijn toekomst lag. Na basisschool De Nieuwe Weg werd de opleiding vervolgd in Naaldwijk; op het VBO aan de Lage Woerd. Toen hier als voorbereiding op een MBO-studie een vakrichting moest worden gekozen, werd met overtuiging gekozen voor de installatietechniek. “Mijn buurman destijds was Kalisvaart, die een eigen bedrijf in technisch beheer had. Via hem kreeg ik mee wat het vak inhield en het sprak me aan. 

Samen met mijn buurjongen ging ik vervolgens naar de beroepsopleiding installatietechniek aan de Hoge Woerd in Naaldwijk. Erna heb ik mijn opleiding vervolgd op de MTS aan de Leyweg in Den Haag. Alle stages en vakantiewerk kon ik vervullen bij het bedrijf van mijn buurman. Ik heb zo veel meters gemaakt in het vak en heb de praktijd geleerd. Ik heb onder vloeren gelegen en met mijn kop in het plafond gehangen, de liefde voor het vak was geboren.” zegt Kouwenhoven.

Projectleider 

Ondanks het enthousiasme kwam Kouwenhoven erachter dat het monteursvak niet voor hem bestemd was: “Ik had al jong veel ervaring opgedaan en bemerkte dat ik op een andere manier werk wilde maken van de installatietechniek. Verkade Klimaat uit Wateringen bood me die kans en als projectleider in de utiliteit kwamen mijn talenten bovendrijven. Het ontwerpen, of in vaktermen: de engineering, gaf me het meeste voldoening. Ik besloot ook na jaren weer de schoolbanken in te gaan, in Utrecht behaalde ik mijn bachelordiploma ‘Integrated building and engineering’.”

Eigen huis bouwen

Kouwenhoven besloot met zijn uit Brabant afkomstige vrouw zelf een huis te bouwen in zijn geboortestreek, het werd een woning in Naaldwijk: “Het was geweldig om mijn kennis in praktijk te brengen voor het huis waarin je erna met je gezin mag gaan wonen. De bouwer van het huis, het Bredase bedrijf met Westlandse eigenaren Livingstone Villabouw, zag mij bezig en bood mij een mooie kans bij hen in dienst te komen. Daar zagen zij ook de voordelen in van een integraal bouwproces. Ik zette de volledige tak installatietechniek bij het bedrijf op en ben er vier jaar in loondienst gebleven. Net voor de coronapandemie besloot ik een eigen bedrijf op te zetten, ik had het idee dat er nog meer uit te halen viel…”

Ondernemerschap

De drijfveer achter het ondernemerschap is voor Kouwenhoven de integraliteit in het bouwproces te benadrukken: “Het ontwerpen van de installaties is vaak een ondergeschoven kindje, een soort noodzakelijk kwaad. Er wordt qua ruimte slecht rekening mee gehouden en als installateur kom je vaak gewoon te laat aan bod. Maar als je lessen leert uit de industrie, kan zelfs de traditionele bouwwereld veranderen. Je moet een totaalontwerp maken bij elke bouw, met alle disciplines nadenken over een zo optimaal mogelijk product. De heersende gedachte over installaties brengen veel faalkosten en vertraging met zich mee.”

Moderne technieken 

De 41-jarige ondernemer heeft plezier in zijn vak: “Wat ik doe vind ik geweldig! Naast het ontwerpen van installaties, ben ik ook nog steeds inzetbaar als projectleider en er gaat steeds meer tijd zitten in het adviseren van klanten. Het grote voordeel van mijn brede achtergrond is dat ik niet alleen kan ontwerpen, maar ik kan ook de berekening maken. De combinatie van tekenen en engineering blijft redelijk zeldzaam.
Ik ben actief op een breed vlak; van bouw tot verbouw en van luxe woningen tot bedrijfspanden. Het mooie van de moderne technieken, zoals computermodellen, is dat je alle facetten erin kunt tonen. Ik zorg dat de installaties hierin ook de plek krijgen die ze verdienen. Daarnaast is het mijn taak om opdrachtgevers te begeleiden in het maken van keuzes op het gebied van duurzame installaties en toepassingen.
Welk concept past het beste bij de ambitie van de klant?”

Duurzaamheid

“Bij duurzaamheid wordt al gauw aan energie gedacht,” zegt Kouwenhoven, “maar je kunt veel breder over duurzaamheid denken. Als je op de wijze van O concepts werkt, bespaar je uiteindelijk geld, tijd en middelen. Je krijgt er ook nog eens een beter presterend gebouw voor terug! Als dat niet duurzaam is, weet ik het ook niet meer. Mijn denkwijze wordt wel eens voor ‘duur’ in plaats van ‘duurzaam’ versleten. “Dure adviseurs die vooraf betaald moeten worden.” schampert men soms. Het klopt inderdaad dat het bouwproces wat duurder lijkt, maar je verplaatst alleen een gedeelte van de bouwkosten naar de voorkant van het proces. Door meer tijd en energie te investeren in het begin van het bouwproces, zul je uiteindelijk een besparing creëren. Dat is een kwestie van bewustwording, ik deel het graag met de collega’s in mijn branche!”

https://oconcepts.nl/