Hoewel de onzekerheid in energieland groot is, lijkt één ding zeker: zonne-energie zal in de toekomst niet meer weg te denken zijn. Het is een van de wegen naar een aardgasvrije samenleving en een antwoord op de roep om meer duurzaamheid.
“En de mogelijkheden om zonnestroom toe te passen, worden ook steeds groter”,
weet Jordi van Elferen, Afdelingsmanager Commerciële Projecten bij SolarNRG.
“Voor vrijwel ieder bedrijf vinden wij wel een oplossing.”
SolarNRG in Poeldijk noemt zich de meest ervaren zonnepaneleninstallateur van Nederland. Het bedrijf is
steeds op zoek naar innovaties die de toepassing van zonnestroom aantrekkelijker maken. Jordi beschrijft een situatie waarin een onderneming te maken kan krijgen met negatieve energieprijzen. Als er meer stroom wordt geproduceerd dan er vraag is, moet je betalen om terug te kunnen leveren. “Daar hebben wij zelf een oplossing voor ontwikkeld. Wanneer een bepaald prijsniveau wordt bereikt, schakelt de omvormer automatisch uit.
Dat is vrij eenvoudig te regelen en – anders dan bij andere leveranciers – betaal je bij ons voor deze optie niet maandelijks, maar slechts één keer een bijdrage.” Als je geen teruglevercapaciteit in je energiecontract hebt vastgelegd en je dus niet mag terugleveren, kan de oplossing van SolarNRG ook interessant zijn.
“We noemen dat dan de dynamische vermogensregeling”, licht Jordi toe. “Dan schaalt de omvormer wanneer nodig af tot het punt waarbij je alleen je eigen gebruik dekt.”
Een andere manier om te voorkomen dat je moet betalen voor het terugleveren van stroom, is de energie opslaan in een batterij. Bij een negatieve energieprijs laad je de batterij op om de energie op een later tijdstip te gebruiken. “Belangrijk is wel om dan de juiste batterij te kiezen”, legt Jordi uit. “Een batterij die snel oplaadt en een grote capaciteit heeft, is natuurlijk het meest interessant. Maar aan een batterij die je snel kunt laden, hangt nog een flink prijskaartje en een batterij met veel capaciteit vraagt behoorlijk wat ruimte. Wij kunnen adviseren wat het beste in een specifieke situatie past.” Jordi verwacht dat de belangstelling voor batterij-opslag de komende tijd fors zal toenemen. Door overtollige energie op te slaan komt er automatisch ook meer balans op de energiemarkt.
Heb je als bedrijf flink wat zonnepanelen en voldoende bezoekers en/of omwonenden die elektrisch rijden?
Dan kan een laadpaal een interessante optie zijn. Jordi:
“Het is een mooi verdienmodel en een extra service, maar ook een slimme manier om de stroom die je zelf hebt opgewekt optimaal te benutten. Je hoeft immers minder stroom terug te leveren. Met load balancing voorkomen we dat er te veel stroom naar de laadpaal gaat en te weinig beschikbaar is voor je bedrijfspand of bedrijfsproces.”
Dat de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen hard gaan, bewijst het project dat SolarNRG binnenkort gaat uitvoeren: drijvende panelen. “In meerdere opzichten een perfecte oplossing”, vertelt Jordi enthousiast. “Met de panelen bescherm je een grote wateroppervlakte tegen UV-straling en daarmee voorkom je de aangroei van algen. Het is bovendien een ideale manier om verdamping tegen te gaan.” De drijvende zonnepanelen zijn vooral interessant voor tuinbouwbassins, maar ook voor bedrijven die een watertje naast hun pand hebben.
Nog niet met zonne-energie bezig? Jordi moedigt ondernemers van harte aan om een eerste stap te zetten. “Er is soms meer mogelijk dan je denkt en – in tegenstelling tot wat wel gedacht wordt – zijn er ook nog verschillende interessante subsidiemogelijkheden. Bijvoorbeeld de regeling ‘Zonnig Zuid-Holland’ voor eigenaren van een pand met te weinig draagkracht voor zonnepanelen. Wij kennen de subsidieregels op ons duimpje en zoeken graag de mogelijkheden voor je uit.”