Column

Westland is, net als heel Nederland wakkergeschut, als het gaat om verduurzaming van woningen en bedrijfspanden.

Uiteraard vinden we het allemaal prettig om een behaaglijk huis te hebben in de winter, of een aangename temperatuur op de werkplek, desalniettemin zijn we ook bewust dat dergelijk comfort niet gratis is.

Vorig jaar werden we onder meer als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne met de neus op de feiten gedrukt. Een woning of bedrijfspand warmhouden kost geld en we zijn kwetsbaar als we afhankelijk zijn van derden om ons warm te houden.

Daar waar we thuis gebaat zijn bij een warme radiator en een warme douche zijn bedrijven naast dergelijk comfort ook gebaat bij bijvoorbeeld een stabiel productieproces en schommelingen op de energiemarkt zijn niet fijn voor de ondernemer en uiteindelijk ook niet fijn voor de consument als eindafnemer, die het prijskaartje mag betalen.

Inwoners in Westland kunnen advies krijgen van energiecoaches over de maatregelen die genomen kunnen worden om woningen te verduurzamen.
Deze energiecoaches zijn zeer gewaardeerde ambassadeurs van de verduurzaming. Naast informatie en subsidie, die ondernemers vanuit de gemeente en provincie krijgen ten behoeve van de verduurzaming van bedrijfspanden, zijn sommige ondernemers zelf actief om gezamenlijk te kijken naar het energievraagstuk. Ondernemers onderzoeken of ze in een energiecoöperatie samen elektriciteit door middel van zonnepanelen kunnen opwekken, opslaan en verdelen voor gebruik. Deze inzet van ondernemers helpt bij het streven naar energieonafhankelijkheid.
Het effect van energieonafhankelijkheid is niet enkel het plezier dat we krijgen van betaalbaar comfort, maar draagt uiteindelijk bij aan een gezonder ecosysteem en een gezonder mens. Het streven naar duurzame aardgasvrije woningen en bedrijfspanden in Westland maakt Westland en de Westlanders mooier, gezonder en gelukkiger.

‘Kortom Westland is wakker en streeft naar energieonafhankelijkheid, waarbij het ethos van de Westlander qua vindingrijkheid, aanpakken en doorzetten helpt bij de verduurzaming en de energietransitie en de stappen die daarbij worden gezet.’

Om samen aandacht te geven aan duurzaamheid, energietransitie impliciet een mooier en gezonder Westland organiseert de gemeente samen met VNO-NCW West en MKB Westland het event ‘Westland Doet Duurzaam’. Dit event vindt plaats op dinsdag 10 oktober in het World Horti Center. Op 10 oktober is het ‘Nationale Dag van de Duurzaamheid’ en Westland wil door middel van het event op die dag inwoners en ondernemers van Westland enthousiasmeren om te verduurzamen. Tijdens het event zal onder meer spreker André Kuipers de Westlanders inspireren over het belang van zorgvuldig omgaan met de wereld waar Westland als een diamantje in schittert.

Erik van Duren
Beleidsadviseur economische zaken