Retail

Just Fish: Vangverse vis van topkwaliteit

Wanneer je een Lierenaar tot voor kort vroeg wat er nog ontbrak in het dorp, was het antwoord negen van de tien keer ‘een schoenenwinkel en een viswinkel’. Die schoenen zagen Justin van den Berg en Hilary Gibson niet zitten. Maar met een eigen viswinkel ging een langgekoesterde droom van het stel in vervulling. Voor een prachtig stukje vis, een geweldige vismaaltijd of huisgerolde en dagverse sushi hoeven Lierenaars nu het dorp niet meer uit. 

Op 19 april zwaaiden de deuren van het sfeervolle en uitnodigende Just Fish open. In de winkelpassage van Albert Heijn vonden Justin en Hilary het pand dat precies bij hun plannen paste. Die plannen dateren al van zo’n vijf jaar terug. Justin heeft een horeca-achtergrond: hij deed de Cas Spijkers Academie en kookte op sterrenniveau bij onder meer de Hermitage in Ridderkerk-Rijsoord. 

“Geen ideale combinatie met een jong gezin. Daarom ben ik aan de slag gegaan bij Hanos en later bij de tak Exclusief van Van der Valk. Daarnaast runden we samen een cateringbedrijf, waarbij Hilary met haar sommelierdiploma voor de wijnen zorgde. Maar ondertussen bleef het kriebelen: die eigen viswinkel moest er een keer komen.”

‘Wij hopen met Just Fish klanten te inspireren met een eerlijk, duurzaam en gezond product’

Eigen dorp

Vijf jaar lang dompelden Justin en Hilary zich onder in de wereld van verse vis. Connecties opbouwen, inspiratie opdoen, collega-bedrijven bezoeken, het concept uitwerken, wijnen proeven en recepten uitproberen. “En elke keer als er in De Lier een pand vrijkwam, duimden we dat er geen viswinkel in zou komen. Want wij wilden onze winkel dolgraag in ons eigen dorp openen”, zo vertelt Hilary. Toen het pand in de winkelpassage beschikbaar kwam, hoefden de jonge ondernemers niet lang na te denken. Ze planden een bezichtiging en wisten meteen dat hun zoektocht klaar was. Justin: “Er zit een horecavergunning op dit pand en omdat er vroeger een bakker heeft gezeten, was het prima geschikt om er een keuken te realiseren.” 

Jip-en-janneketaal

De twee kijken tevreden terug op het contact met de makelaar. Ze vertellen dat Maikel Middelburg van Batenburg Bedrijfshuisvesting ze uitstekend heeft begeleid in het hele proces. Justin licht toe: “Voor ons was dit de eerste kennismaking met de huur van een bedrijfspand. Maikel wist ons prima uit te leggen – wanneer nodig in jip-en-janneketaal – waar we op moesten letten. Hij dacht ook echt met ons mee en gaf bijvoorbeeld tips over de sprinklerinstallatie en het voorkomen van geuroverlast.” “En het is gewoon leuk dat hij zo betrokken is”, vult Hilary aan. “Ook toen de officiële zaken allang geregeld waren, kwam hij nog eens langs om te kijken hoe het er hier voorstond.”

Inspireren

Met Just Fish hopen Justin en Hilary hun klanten te inspireren met een eerlijk, duurzaam en gezond product. Ze benadrukken dat de winkel weliswaar een exclusieve uitstraling heeft (let bijvoorbeeld eens op de prachtige, zelfgemaakte oesterwand!), maar dat ze beslist betaalbaar willen blijven. “We hebben heerlijke rauwe vis, maar ook veel producten voor de klant die op zoek is naar gemak”, wijst Justin naar de toonbank, “zoals heerlijke broodjes, maaltijden en salades, maar ook ongeëvenaarde lekkerbek en kibbeling. Allemaal van topkwaliteit.” En voor wie niet tot thuis kan wachten, heeft de Lierse aanwinst twaalf zitplekken om ter plekke van de verse vis te genieten.