transformatie

Rebirth transformeert Naaldwijks postkantoor tot startersappartementen

Het hart van Naaldwijk zal binnenkort een mooie transformatie ondergaan; aan het Havenplein verrijzen startersappartementen in het oude Postkantoor. Rebirth Development uit Den Haag tekent voor de ontwikkeling van de 27 koopappartementen. 

Rebirth Development 

Het prestigieuze project wordt gerealiseerd door de Haagse vastgoedontwikkelaar Rebirth Development. “Wij zijn eind 2020 ontstaan als een voortzetting van het bedrijf van mijn compagnon. Al vrij snel hadden we door een van onze collega’s, die uit Westland afkomstig is, het object aan het Havenplein op de korrel. In de zomer van 2021 werd het gebouw één van de eerste objecten die we hebben kunnen aankopen. We zijn een allround ontwikkelaar, behalve woningen realiseren we momenteel onder andere twee hotels en een kantorencomplex. Ook transformeren we een oud industrieterrein.” zegt Nanne Veenstra, directeur en medeoprichter van Rebirth Development. 

Te huur of te koop?

“Aanvankelijk was het pand te huur, maar toen we ons meldden bij Arno Lem van Santen & Gasille Makelaars, wilde hij goed met ons meedenken. Nadat we het pand grondig hadden bekeken, hebben we besloten te proberen over te gaan tot verkoop. De eigenaar moest hiervan worden overtuigd, maar mede door de voortvarende werkwijze van Lem, zijn we hier goed uitgekomen. We hadden een volledig plan om het leegstaande en verouderde vastgoed om te buigen tot een waardevol en toekomstbestendig pand.”

Woonbestemming

Het bestemmingsplan maakte het omzetten tot woningen van het voormalige postkantoor en -sorteercentrum mogelijk. Al snel werd contact gezocht met Gemeente Westland. Veenstra licht de samenwerking toe: “Omdat het Havenplein geen onderdeel is van het kernwinkelgebied én de bestemming ‘gemengd’ was, kon het gehele project bestaan uit woningen. Maar hoe moesten we alles aanpakken? In overleg met de gemeente opteerden we voor een groter bouwvolume, maar passend bij de omgeving. Er zouden vier bouwlagen en een opbouw worden neergezet. Kortom; platgooien en opnieuw bouwen vanaf de grond.”

Wijziging plan

Marktontwikkelingen zoals de grote stijging van bouwkosten en de oplopende rentepercentages gooiden roet in het eten voor de bouw. Sloop en nieuwbouw werden daarmee minder interessant voor het bedrijf van de geboren Fries Veenstra: “De nieuwe omstandigheden noopten ons nog eens kritisch naar het plan en de haalbaarheid ervan te kijken. De conclusie was helder; de eerste opzet kon de prullenbak in. We zijn gaan omdenken, berekenen en zijn opnieuw met Gemeente Westland om tafel gegaan. Eind 2022 hebben we dit in gang gezet en nu laten zich mooie contouren zien. Zo’n groot project voor starters die in de gelegenheid worden gesteld een betaalbaar huis te kopen, is vrij uniek in Westland.”

Prachtlocatie

De locatie waar de appartementen zullen komen, is prachtig. Nabij het centrum van de grootste kern van Gemeente Westland, met uitgaansgelegenheden, horeca en winkels op loopafstand. Ook het openbaar vervoersknooppunt aan de Verdilaan en het Westlandtheater De Naald zijn met enkele minuten wandelen te bereiken. “De omgeving is blij dat er iets gebeurt met de gebouwen die lange tijd leeg hebben gestaan. Ter overbrugging en bij wijze van sociale controle hebben escaperoom Westcapeland en een winkel in edelstenen en vintage op pop-up basis gebruik gemaakt van de ruimte. Met naastgelegen buren zijn we in goed gesprek gegaan.” vult Veenstra aan.

Vanaf € 230.000 kosten koper

“Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor starters op de woningmarkt. Dat dit ook nog gebeurt op een duurzame wijze is helemaal een plus, aan alle hedendaagse duurzaamheidseisen wordt tegemoetgekomen. Het pand wordt volledig gestript en het casco blijft staan.
Over drie verdiepingen komen 27 gelijkvloerse één-, twee, en driekamerappartementen met afmetingen van 43 tot 93 m². Het instapappartement is te koop voor € 230.000 kosten koper, gemiddeld ligt de koopprijs iets onder de drie ton.
Op de begane grond komt één uitschieter van 100 m². Entrees worden aan de voor- en achterkant geplaatst. Aan de via de Havenstraat toegankelijke achterzijde komen tevens 20 parkeerplaatsen, bankjes, groen en een fietsenstalling. Het geheel moet een kwalitatieve upgrade krijgen, mensen zullen hier met plezier wonen.”

Vraag naar vastgoed

De vraag naar de door Bruusk Architecten ontworpen woningen is groot, ook al is de verkoop nog niet gestart. “Naar aanleiding van enkele berichten in de media hebben zich al tientallen mensen gemeld met interesse. De omgevingsvergunning is nu ingediend en we hopen in september te kunnen starten met de verbouwing. In het voorjaar van 2024 zal de verkoop starten, waarbij opgemerkt dat je bij Gemeente Westland moet staan ingeschreven onder ‘Inschrijven koopwoning nieuwbouw’. In het vierde kwartaal van 2024 hopen we alles op te leveren.” besluit Veenstra enthousiast, om eraan toe te voegen: “Rebirth Development zal vaker naar Westland kijken, in Den Haag zie je dat elke postzegel al drie keer is omgekeerd. Hier zien we nog ontwikkelmogelijkheden, ons vizier is gericht op Westland!”

Rebirthdevelopment.nl