Projectontwikkeling

Rijnpoort: Eekhout Bouw verlevendigt Dijkstraat in Honselersdijk

Jarenlang keek Honselersdijk aan tegen een gapend gat langs de verkeersader van het dorp; de Dijkstraat. Recht tegenover de Albert Heijn lag een mooi perceel te wachten op ontwikkeling. Eekhout Bouw uit Kwintsheul heeft de handschoen opgepakt en nu wordt er iets moois gerealiseerd voor Westlandse woningzoekenden én bedrijven.

Overname perceel

In eerste instantie bestond het plan om op de locatie
zes eengezinswoningen te bouwen. Er bleek echter geen balans te kunnen worden gebracht in ontwikkelingskosten en opbrengsten en dit maakte het plan onhaalbaar. “Op dat moment kreeg ik het perceel aangeboden.” zegt Chris Eekhout, directeur-eigenaar van Eekhout Bouw. “Ik vond het een geweldige uitdaging, maar moest uiteraard wel even gaan rekenen. Als een collega-ontwikkelaar er niet uitkomt, moet je met een alternatief komen. Zo hebben wij besloten het programma te gaan verdichten en hadden we opeens een haalbaar plan. In de zomer van 2018 hebben we de grond gekocht van Koornneef, de voormalige eigenaar van de supermarkt aan de overkant.”

Nieuw plan 

Het nieuwe plan dat Eekhout vervolgens heeft ontwikkeld, gaat 22 huurders onderdak verschaffen. Hierbij gaat het om zeven commerciële ruimten op de begane grond en 15 appartementen op de eerste en tweede etage. “We realiseren tweekamerwoningen van ca. 49 tot ca. 60 m²; naast een badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer zijn er bergingen op de begane grond. De woningen hebben door de grote raampartijen veel inval van daglicht. Een prima woning om de wooncarrière te starten. Of juist een lekker huisje om op de oude dag te genieten van het levendige dorpshart van Honselersdijk.” zegt Eekhout lachend. 

Winkelruimten

Op de begane grond worden zeven ruimten gerealiseerd die verhuurd zullen worden aan bedrijven in detailhandel en dienstverlening.
Vijf van deze huurders komen met hun entree aan de voorkant te liggen, evenals de algemene entree naar de woningen. Twee van de commerciële ruimten
hebben hun entree aan de achterkant. “Als er nieuwe
vastgoedontwikkelingen zijn, is het altijd even bekijken of de markt er op dat moment interesse in heeft. Daarover hebben we zeker geen klagen! Binnen korte tijd waren de vijf bedrijfspanden aan de voorkant al onder optie. Ik kan niet te veel zeggen over de aard van de mogelijke huurders, maar het is een toegevoegde waarde op het aanbod van detailhandel en dienstverlening in Honselersdijk.
De twee panden aan de achterzijde, direct aan
de parkeerplaats, zijn nog beschikbaar.” zegt
Marc Westland van Rijnpoort Makelaars.

Zelf verhuren woningen

De 15 appartementen die worden gebouwd zijn beschikbaar in drie categorieën; de sociale huur,
de midden huur en de vrije sector. Het gaat hierbij
om vijf huurwoningen in de sociale huurcategorie, zeven midden huurwoningen en drie woningen in
de vrije sector. 

Eekhout licht het woningbouwprogramma toe: “Met Gemeente Westland hebben we in 2021 een exploitatie-overeenkomst gesloten, hierbij zijn deze woningaantallen afgesproken. De woningen in het sociale segment worden verhuurd voor € 808.- per maand. De overige huurprijzen worden nader bepaald.”

Van Westlanders, voor Westlanders

Geïnteresseerde huurders zullen in mei 2023 via Funda en www.Rijnpoort.nl hun interesse kenbaar kunnen maken voor de woningen. “Het is erg prettig samenwerken met Rijnpoort Makelaars, een kantoor dat evenals wij in Kwintsheul is gevestigd. Ook het ontwerp van het pand komt uit Westland; de Naaldwijkse architect Alex van Haasteren tekent voor het ontwerp. Na oplevering zullen er ook Westlandse één- en tweepersoonshuishoudens hun plek vinden, zo kunnen we die in deze moeilijke woningmarkt een huis in de buurt bieden. Van Westlandse bedrijven, voor Westlandse inwoners. Dat is nu al de grote winst van het project aan de Dijkstraat.” besluit Eekhout.