Aan het begin van de Nieuwe Waterweg werd bijna 140 jaar geleden een opslag gebouwd voor zeemijnen en torpedo’s. Het gebouw met de toepasselijke naam ‘Torpedoloods’ had in de historie meermaals een militair doeleinde, maar in de jaren ’80 kwam hieraan een einde. In het daaropvolgende decennium werd het in 1970 tot Rijksmonument verklaarde pand een horecagelegenheid. De huidige eigenaren zwaaien nu tien jaar de scepter en het jubileum wordt verblijd met een flinke facelift. BOEM ging in gesprek met de ondernemer, de architect en de bouwer die het monument klaar maakten voor de toekomst.
In 2014 nam de destijds 22-jarige studente eventmanagement Linda Geers uit Hoek van Holland de ‘Torpedoloods’ over. “Ik was nog bezig aan mijn studie, maar dit paste prima binnen de minor ‘ondernemerschap’ van mijn HBO-opleiding, haha… Maar alle gekheid op een stokje; ik kom uit een ondernemende familie en vond het een mooi moment om een eigen bedrijf te starten. Mijn ouders hadden een bouwbedrijf en de crisis was niet aan hen voorbij gegaan. Nu was het mijn beurt om een onderneming te starten die de familie kon dragen.”
Na het faillissement van de vorige eigenaren werd spoedig een succesvol restaurant ontwikkeld. Al in 2016 ontstond het idee om de bestaande serre uit te breiden tot een grotere serre. In 2017 werd daadwerkelijk gestart met de uitvoering van het idee. “We wilden een vierseizoenenserre realiseren met zicht op de in- en uitgang van de grootste haven van Europa. Je ziet alles voorbijvaren in de Nieuwe Waterweg,
het is hier nooit saai!” zegt Geers. “Na het nemen van de nodige bureaucratische hobbels, was na 2,5 jaar alles gereed. Maar iedereen weet dat toen corona uitbrak… Nu zijn we in 2024 en hebben iets prachtigs neergezet met elkaar. Want het is echt teamwork geweest; het bouwbedrijf Twins Bouw, de architect Wubben.Chan, maar zeker ook ons eigen team. Ze hebben echt geparticipeerd in het hele traject, we hebben niet alleen een nieuwe serre gebouwd, maar van binnen is alles gerestyled en is bijvoorbeeld ook de keuken vernieuwd.”
De nieuwe Torpedoloods kent door de bouw van de serre een dubbele capaciteit, maar de kleinschaligheid wordt behouden. “Het moet wel persoonlijk blijven, maar voor events kunnen we nu ongeveer 300 gasten verwelkomen. De serre, in de vorm van een kas, kan worden geopend aan de bovenzijde, voor- en zijkanten. Ook zijn er nevelsystemen en een zonnescherm, waardoor we precies kunnen inspelen op de vier seizoenen. Gasten zitten altijd comfortabel en zijn zeven dagen per week welkom.”
Geers is met haar man Andreas Tabor verantwoordelijk voor nog drie horecabedrijven; in 2018 werd ‘Hotel Amerika’ in Hoek van Holland herontwikkeld. Later volgden Hotel Belvedère in Schoonhoven en Chapter/Armada in ‘s-Gravenzande. “Bijzonder is dat alle locaties monumenten betreffen.
We vinden het een grote uitdaging om een historisch pand met een commerciële functie te versterken. Dat is wederom prima gelukt met Wubben.Chan en Twins die ons hebben bijgestaan in de complexe procedure.”
In 2017 bracht Twins Bouw de ondernemers van Torpedoloods op het spoor van het Naaldwijkse Architectenbureau Wubben.Chan. “Er was een eerder ontwerp voor de serre, maar de Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed van Gemeente Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, werkte niet mee. Het programma ervan hebben wij als Wubben.Chan overgenomen, maar wel met een nieuw ontwerp. Ook hier hebben we veel met ambtenaren moeten overleggen, maar uiteindelijk is het resultaat daar wel.” zegt John Chan.
Het uiteindelijke ontwerp is een blikvanger geworden, die ironisch genoeg toch het authentieke gebouw goed zichtbaar laat zijn. De architect licht toe: “De nieuwe serre is eigenlijk de echo van het oude gebouw. Het staat er tegenaan en is door zijn transparantie een ondergeschikte toevoeging die het monument respecteert. Juist door het herhalen van het silhouette van het oude gebouw, wordt de kracht van het oorspronkelijke ontwerp benadrukt. De verbouwing aan een monument moet een meerwaarde opleveren en daar zijn we met elkaar goed in geslaagd.”
Ook door de materiaalkeuze wordt het oog getrokken naar het originele pand uit 1886, oordeelt Chan: ““Transparantie is een belangrijk thema in dit ontwerp. Het glas moet zo blank mogelijk zijn. Glas in een kozijn oogt doorgaans donker wanneer je van buiten naar een gebouw kijkt. Omdat we hier het dak volledig van glas hebben gemaakt kijk je, door het licht dat van boven naar binnen valt, dwars door
de serre naar het monument. Na de verbouwing van Chapter/Armada in ’s-Gravenzande heeft Wubben.Chan architecten opnieuw een Rijksmonument in de regio voorzien van zorgvuldig ontworpen uitbreiding.
Twins Bouw uit ’s-Gravenzande, onderdeel van de Van Leent Groep, tekende voor de realisatie van het gemaakte ontwerp. Nadat het voortraject was afgelopen, stortte projectleider Thomas Zwinkels zich er met enthousiasme op: “Toen er in 2023 groen licht was, hebben we direct gas gegeven. De grootste uitdaging voor ons zat op korte termijn dat de bestaande serre moest worden verwijderd, maar het restaurant wel gewoon open bleef voor gasten. We wilden ook geen tijd verliezen, dus was het qua planning soms
passen en meten.”
Eerder dan gedacht werd aan het einde van 2023 al de slopershamer in de oude serre gezet. Ook is kort erna al de nieuwe betonvloer gestort, opdat dit kalenderjaar voorspoedig met de bouw kon worden begonnen. “Al in januari konden we beginnen met de staalconstructie. Vervolgens hebben we de gevelkozijnen geplaatst en een nieuw tochtportaal, de entree is ook compleet vernieuwd. Door de voorspoedige werkwijze, kon het project al halverwege maart worden opgeleverd. Verbouwingen voor horecabedrijven hebben altijd een aandachtspunt; ze willen zo kort mogelijk dicht en dat is gelukt. De samenwerking tussen onze eigen medewerkers onderaannemers, architect en klant verliep zeer voorspoedig.” zegt Zwinkels.
Al eerder werkte Twins samen met de Hoekse ondernemers; “Ook dit project is positief bevallen.
Het is een prettige opdrachtgever, we spreken dezelfde taal.”