Nieuwbouw

Twins Bouw bouwt duurzame bedrijfshal Van der Valk Systemen

Aan de Zwartendijk in Monster is Van der Valk Systemen gevestigd. Het door Hans van der Valk in 1963 opgerichte bedrijf is wereldwijd bekend om de innovatieve systemen, die voornamelijk worden toegepast in de glastuinbouw. De groei van het aantal klanten en opdrachten heeft gevolgen voor de huisvesting; een nieuwe bedrijfshal met productie- en opslagruimte is recentelijk geopend tijdens een groot evenement. Een bezoek van de burgemeester, een dag voor zakelijke relaties en een familiedag voor de 165 werknemers boden de opmaat voor de feestelijke opening.

Uitbreiding

Wie een luchtfoto bekijkt of vanaf de Gantel langs het huidige pand van Van der Valk Systemen vaart, weet hoe groot het is. Desondanks bestond er behoefte om het aantal vierkante meters werkoppervlak te verhogen. Commissaris Ton van Marrewijk: “Het bedrijf blijft groeien en we hadden meer ruimte nodig om te kunnen monteren en produceren en ook om materialen op te slaan. 

Uiteindelijk is het voor ons prettig om deze uitbreiding pal naast het huidige pand te realiseren. Het totale vloeroppervlak beslaat in het nieuwe pand 7500 m² en daarbij hebben we nog een verdieping van 2000 m². Het was ook een wens voor ons om iets moois voor de medewerkers te realiseren, een professionele fitnessruimte met lockers en douches vinden ook onderdak in de uitbreiding.”

Samenwerking

Hoewel Van der Valk Systemen op technisch gebied zeer vooruitstrevend is, heeft de nieuwbouw plaatsgevonden in samenwerking met een aantal partners. Architect en adviseur Aad Bom heeft getekend voor het ontwerp en de bouw werd geleid door Twins Bouw uit ’s-Gravenzande dat is gespecialiseerd in nieuwbouw en verbouw van utiliteitsbouw. “Het bouwtechnisch team bestond naast de architect uit een drietal mannen van de opdrachtgever; Hans van der Valk, Mark van Logchem, Johan Broos en ondergetekende. Meestal schakelde ik met Aad Bom en Hans van der Valk.” zegt Thomas Zwinkels, projectleider bij Twins Bouw. Van Marrewijk voegt er lachend aan toe: “Die dynamiek, daar heb ik zo van genoten. Aad en Hans zijn zeventigers en dan zit Thomas erbij met zijn 31 jaar. Altijd kwam er weer een oplossing. Hans wil altijd verder waar een ander geen mogelijkheden meer ziet. Thomas zei dan altijd: “Dat gaat wel lukken!””

Planning

Al in 2016 worden bij Gemeente Westland de eerste aanvragen ingediend voor de nieuwbouw.
“Er moesten bestemmingswijzigingen worden gedaan en vergunningen worden aangevraagd. Het traject heeft alleen twee jaar langer geduurd dan gebruikelijk… Dit kun je aan ondernemend Westland toch niet uitleggen? Per saldo zijn we heel tevreden met het nieuwe pand, maar het had er wat jaren eerder mogen staan.” zegt Van Marrewijk. In september 2021 is Twins Bouw gecontracteerd en precies twee jaar na dato is de grote opening geweest. “We hadden dit zelf graag nog sneller gezien, maar je bent afhankelijk van de arbeidsmarkt en ook van de toeleveringsmarkt.”zegt Zwinkels. Hij won het vertrouwen van de opdrachtgever al snel en mede doordat hij ervaring had met grote projecten, werd ook dit een succes. “Het voordeel is dat ik, voordat ik de uitvoering ter hand nam, ook zelf alle calculaties heb gemaakt. 

Op deze manier werd het echt een project dat op mijn netvlies staat, het team op de bouwplaats en ikzelf weten ieder detail.” Middels 3D-modellen in REVIT zijn op voorhand eventuele ‘clashes’, zaken die niet te bouwen zijn, eruit gehaald. Dit is een succesvolle werkwijze die zorgt voor een hogere efficiëntie en lagere kosten van de bouw.

Duurzame hal

Bijzonder trots is Van Marrewijk ook op het duurzame karakter van de hal: “Op het dak liggen een kleine 2000 zonnepanelen die ervoor zorgen dat we volledig energieneutraal zijn. Verder zijn er geluidsisolerende maatregelen genomen die geluid van productie binnen het bedrijf houdt en zijn we volledig van het gas af. Ook aan de omgeving is gedacht; een wateropslag van 230 m³ zorgt voor droge voeten in de omgeving. Dit is een unieke toepassing van wateropvang buiten de glastuinbouw, gerealiseerd in goed overleg met Hoogheemraadschap Delfland. Diverse materialen hebben ook een ‘cradle-to-cradle’-certificaat, deze zijn ooit weer te hergebruiken, maar voorlopig zitten ze nog goed in het gebouw, haha… Wat overigens ook een stuk duurzaamheid is, is de fitnessruimte. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden bieden is ook duurzaam!” Zwinkels voegt nog toe: “Laten we ook niet vergeten dat we tijdens de bouw bewust hebben gekozen voor lokale bedrijven, Westlandse bedrijven die hier de economie draaiende houden. Geen lange files op de wegen, maar mannen en vrouwen uit de buurt!”

twinsbouw.nl