karakterieke woning

Van Tijnstraat 2A: Wonen in een monument

Het zal de droom zijn van menig starter op de Westlandse woningmarkt. Wonen in een monumentaal pand in hartje Naaldwijk, in een appartement met prachtige historische details, een fijne buitenruimte én een praktische berging op loopafstand. En projectontwikkelaar Karin de Graaf en makelaar Brian van Geest hebben goed nieuws: er is nog één appartement beschikbaar! 

Het pand waarover we praten en dat in 2013 werd aangewezen als gemeentelijk monument, is bij veel Westlanders bekend. Op de hoek van de Rembrandtstraat/Van Tijnstraat in Naaldwijk zorgt keurslager Van Leeuwen al sinds jaar en dag voor een vertrouwde aanblik. Wie daar omhoog kijkt, ziet een karakteristiek pand met veel elementen van de bouwstijl Amsterdamse School en art-deco-elementen: ronde vormen, een witgepleisterde borstwering, loggia’s, hoge plafonds en veel gebruik van glas-in-lood. Het pand is in 1928 ontworpen door Adriaan Dessing, een architect die in Naaldwijk woonde en meer toonaangevende woningen, scholen, veilingen en winkels in Westland ontwierp.

 

Starters

Brian van Geest, van Malkenhorst Makelaars, vertelt dat het pand ontworpen is als woning en winkel in één. “Maar een bovenwoning met een oppervlakte van ruim 300 m2 over drie woonlagen is vandaag de dag lastig te verkopen. Het was dan ook best een puzzel om goed in kaart te brengen wat de mogelijkheden waren en voor welke doelgroep dit interessant is. Met G&G vastgoedmatching hadden we al snel een goede klik. Zij kwamen met een creatief plan dat precies past bij deze centrumlocatie en dat inspeelt op het tekort aan aantrekkelijke woningen voor starters.”

Complexe puzzel

G&G vastgoedmatching, een initiatief van Karin de Graaf en George van Rest, zag direct de potentie van het fraaie pand in de Van Tijnstraat. “Wij vinden het zonde om oude, historische gebouwen leeg te laten”, vertelt Karin. “Toen we op dit pand stuitten, hebben we vrij snel een mooi plan ontwikkeld. Wonen boven winkels is goed voor de vitaliteit en sfeer in een centrum en bij uitstek geschikt voor starters.”
Ze beaamt dat het project niet alleen een mooie, maar zeker ook een complexe puzzel was.
Het plan was om er vier volwaardige, duurzame en energiezuinige appartementen met elk een eigen buitenruimte te realiseren, die recht doen aan de monumentenstatus en ook nog eens aantrekkelijk geprijsd zijn. “Dan moet je slimme en soms moeilijke keuzes maken. Maar het eindresultaat is zeer geslaagd!”

Gouden greep

Karin en Brian beschrijven levendig welke uitdagingen zo’n historisch pand met zich meebrengt. Zo was de vraag hoe het kenmerkende dak – een afgeknot zadeldak – geïsoleerd kon worden. Karin: “We kozen ervoor om het aan de buitenkant te isoleren, door de shingles eraf te halen en na isolatie terug te leggen. Een gouden greep, want daarbij kwam aan de binnenkant de originele balkenconstructie tevoorschijn en daarmee werd de bovenste etage hoger en nog vele malen mooier.”

Direct beschikbaar

Het grondig verbouwde monument is in de zomer van 2022 opgeleverd en de belangstelling van potentiële kopers was groot. Brian vertelt dat er door de ontwikkelaars bewust gekozen is voor bewoners die starten op de woningmarkt en passen bij dit karaktervolle pand. Omdat het zo’n kleinschalig complex is, is het belangrijk dat zij letterlijk en figuurlijk door één deur kunnen. “Er geldt voor vijf jaar een zelfbewoningsplicht en een verbod tot verhuur. Daarmee willen we voorkomen dat een belegger of pandjesbaas de woning voor de neus van een starter wegkaapt.” Inmiddels zijn drie van de vier appartementen verkocht; de vierde (€ 298.000 k.k.) wacht nog op de ideale eigenaar. Die gelukkige kan zich verheugen op een droomappartement dat van alle gemakken voorzien en bovendien direct beschikbaar is. 

Meer weten? Kijk op malkenhorstmakelaars.nl.