Getransformeerd oud kassengebied

‘Wonen bij de Rietpoel’ in ’s-Gravenzande; 10 unieke villa’s

In ’s-Gravenzande heeft een unieke samenwerking geleid tot een tiental prachtige villa’s, ieder met een persoonlijk karakter. In een tot villawijk getransformeerd oud kassengebied tussen de ’s-Gravenzandse Vaart en de Rijnvaartweg ligt Wonen bij de Rietpoel. Op zijn beurt maakt het plan onderdeel uit van Waelplas. BOEM stelt de drie verbonden partijen voor; ontwikkelaar Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland, architect Wubben.Chan en Bouwbedrijf van Leent als bouwer.

De Ontwikkelaar 
Ontwikkelings­maatschappij
Het Nieuwe Westland

Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland (ONW) is een samenwerking tussen Gemeente Westland en BNG Gebiedsontwikkeling (dochter van BNG Bank). “Wonen bij de Rietpoel is een project waar ONW bijzonder trots op is. In eerste instantie was het idee om losse kavels te gaan verkopen, maar de te lange duur van bouwen zou problemen geven. Het bouwverkeer zou op zeker moment niet meer door de reeds bebouwde delen van de wijk kunnen rijden. Vervolgens is bekeken of er een nieuw plan levensvatbaar zou zijn en samen met twee gerenommeerde Westlandse bedrijven zijn we daar in geslaagd. Een prachtige wijk met tien rietgedekte villa’s is daarvan het resultaat, gebouwd als één project, maar alles behalve eenheidsworst.” zegt Gerbert Schreurs, verkoopmanager van ONW. “De verkoop startte in 2020, de woningmarkt kende toen nog een grote piek. In april 2022 zijn we gestart met de bouw. De goede samenwerking tussen ONW, Wubben.Chan en Bouwbedrijf van Leent heeft al geleid tot een nieuw project; De Rietkraag. Dit zijn twee luxe appartementencomplexen die in twee fasen worden gebouwd. Met fase 1 zal voor de bouwvak gestart worden met bouwen, het gebouw biedt een viertal riante appartementen en één luxe penthouse met alle een eigen ligplaats voor boten en privégarage op de begane grond. De verkoop van fase 2 is onlangs gestart via Funda, geïnteresseerden kunnen informatie vinden op www.wonenaanderietkraag.nl .”  

onwbv.nl

De Architect
Wubben.Chan

Geworteld in Westland, maar met een landelijke bekendheid; het Naaldwijkse architectenbureau Wubben.Chan heeft zich ook verbonden aan Wonen bij De Rietpoel. “Het was erg prettig dat we in dit project hebben kunnen samenwerken. Westland wordt straks een stukje mooier als deze tien villa’s zijn opgeleverd. De natuurlijke uitstraling van het riet, dat binnen én buiten de woningen een eye-catcher zal zijn, zal velen aanspreken in het intieme woonbuurtje.” zegt Mike Wubben, directeur van Wubben.Chan. Bijzonder aan dit plan dat het is opgezet als een drietal basistypen die van elkaar verschillen in grootte, kavelafmetingen en oriëntatie. Maar qua ontwerp-DNA zijn de huizen duidelijk familie van elkaar, om zo rust en eenheid te bereiken. Vanwege dat laatste is ook het terrein buiten de woning mee-ontworpen. “Wat in het proces zo aanspreekt is dat we vervolgens alle kopers individueel hebben mogen spreken om hun wensen door te nemen. Deze wensen zijn zo veel mogelijk in het bouwplan verwerkt, waarna er in de meeste gevallen nog wat aanpassingen en varianten volgden, om uiteindelijk tot de optimale opzet te komen. Zo zijn er in feite tien unieke villa’s ontstaan. Het is echt een samenwerking tussen ontwikkelaar, architect, bouwer en kopers geweest. Het voelt goed om hieraan als Wubben.Chan bij te dragen, waarbij elk resultaat een team-effort is, maar de naam van architect Ernst Verboom wil ik niet onbenoemd laten.”

wubbenchan.nl

De Bouwer
Bouwbedrijf van Leent  

Bouwbedrijf van Leent is gevestigd aan de ’s-Gravenzandse Koningin Julianaweg, op een steenworp afstand. “We noemen De Rietpoel ook wel gekscherend ‘onze achtertuin’, daar ben je extra zuinig op en wil je met trots iets moois maken. Daar zijn we wat mij betreft zeker in geslaagd.” zegt Robert van Leent, mede-eigenaar van de Van Leent Groep, waarbinnen Bouwbedrijf van Leent garant staat voor de realisatie van exclusieve villa’s. “Er wordt gebouwd voor tien verschillende leefsituaties, gezinssamenstellingen en woonwensen. Je kunt spreken van een soort hybride versie van projectmatige en vrije bouw, met direct contact en interactie met de uiteindelijke bewoners. De klant staat bij ons altijd centraal, we hebben iedere klant persoonlijk begeleid gedurende het bouwproces. Velen bouwen maar één keer een huis, wij hebben jarenlange ervaring. 

Naast de unieke ligging met ’s-Gravenzande, Monster én Naaldwijk nabij is noemenswaardig dat alle woningen een ligplaats voor een sloep aan het Westlandse waterstelsel krijgen. Op het gebied van duurzaamheid blinken de woningen uit door de zogenaamde ‘bodemwarmtepomp’ waarbij elk huis een eigen bron heeft. Deze warmtepomp zal het huis verwarmen of koelen, afhankelijk van het seizoen. De betrokkenheid van de kopers is groot, de meeste kopers zijn Westlanders die graag op vrijdag gebruik maken van de door ons geboden kopersbezichtiging. We zien dus voor wie we het doen, dat motiveert enorm. De oplevering is door een voorspoedige bouw vervroegd! Daarna bouwen we verder aan ‘onze achtertuin’ en starten we met de bouw van het appartementencomplex De Rietkraag.” 

vanleent-bouw.nl