INTERVIEW VASTGOEDPROFS

Vastgoedprofs regisseert ruimtelijke ontwikkeling

Aan de Naaldwijkse Tiendweg is Vastgoedprofs gevestigd, in het voormalige kantoor van woningcorporatie Vestia. Het consultancybureau begeleidt uiteenlopende vastgoedprojecten. Ruud Barendse en Patrick van Kester adviseren en begeleiden vastgoedprojecten in de sectoren woningbouw, commercieel, bedrijfsmatig en maatschappelijk vastgoed.

Uit de brand

Patrick van Kester heeft in 2012 de basis voor Vastgoedprofs gelegd in ’s-Gravenzande. Al snel weet hij een plek te veroveren binnen de Westlandse vastgoedmarkt, het aantal en de omvang van de projecten groeit in de jaren. Dit heeft er toe geleid dat in 2017 het bedrijf een volgende stap heeft gemaakt. Het aantrekken van compagnon Ruud Barendse en de verhuizing naar de Gravenstraat vormden de basis voor verdere groei. Na een goed jaar van het kantoor gebruik te hebben gemaakt, werd het helaas door een brand getroffen… Hierdoor was het kantoor onbruikbaar geworden, maar ze werden letterlijk uit de brand geholpen toen ze hun intrek konden nemen in het destijds leegstaande Vestia-kantoor in Naaldwijk. Na een forse verbouwing is Vastgoedprofs nu alweer ruim twee jaar gevestigd op de begane grond van Tiendoffice. Een goede centrale plek nabij uitvalswegen en recht tegenover het gemeentehuis, waar veelvuldig overleg plaatsvindt over de projecten.

Klasgenoten

Dat deze geboren en getogen Westlanders nu samenwerken is niet voor het eerst; ze doorliepen samen de MTS en de HTS. Hierna scheidden tijdelijk hun wegen; Barendse werkte na zijn studie bij een Westlands architectenbureau en kwam later terecht bij projectontwikkelaars Proper-Stok en Heijmans. Van Kester is na zijn studie bij de BAM gestart en zette hier de eerste stappen in de projectontwikkeling: ”Zo heb ik in deze periode de eerste fase van woningbouwlocatie Tuinveld in ’s-Gravenzande ontwikkeld.” Barendse hield zich vooral bezig met binnenstedelijke (her)ontwikkelingen: “Dat heeft een heel andere dynamiek en context dan een nieuwbouwontwikkeling in een weiland. Met deze brede ervaring zijn we heel allround.” Van Kester vervolgt: “Toen ik wilde uitbreiden, zocht ik iemand die past in wie ‘Vastgoedprofs’ wil zijn. Een compagnon met aanvullende ervaringen met wie ik het bedrijf een stap verder kan brengen. Met Ruud is dit absoluut het geval.” “Toch zijn we niet helemaal hetzelfde.” vult Barendse aan: “We zijn complementair aan elkaar; Patricks kracht ligt in de acquisitie, verwerving en de eerste planvorming. Zelf heb ik meer affiniteit met de technische uitontwikkeling van projecten en het werken in projectteams met gemeenten, architecten, adviseurs, makelaars en aannemers.”

Projecten in de achtertuin

Vastgoedprofs kan de complete coördinatie van een ontwikkeltraject overnemen; van grondverwerving, idee-ontwikkeling, bestemmingsplanwijzigingen, vergunningen, verkoop tot en met de oplevering en alle stappen die ertussen zitten. De klantenkring is al net zo divers. Projectontwikkelaars, ontwikkelende aannemers, maatschappelijke organisaties (verenigingen), beleggers en ondernemers. Van Kester:

“De fases waarin klanten ons inschakelen verschillen, soms adviseren we alleen over de mogelijkheden op een kavel of met een pand, anderen willen volledig ontzorgd worden in het gehele ontwikkel- en realisatietraject. Wij zijn enorm flexibel.” “Een groot deel van de projecten bevindt zich in Westland, dat geeft een extra stimulans om iets moois te realiseren.” zegt Barendse, “Draagvlak is altijd belangrijk bij het ontwikkelen van vastgoed, je gaat immers ingrijpen in de omgeving van mensen. Als de projecten zich dan ook nog in je eigen achtertuin bevinden wil je kwalitatief het verschil maken. Er is toch niets mooiers dan dagelijks met trots langs onze projecten te rijden.”

“Poeldijk-Dorp, maar ook De Rentmeester, De Dirigent in Naaldwijk en Graaf van Zande in ’s-Gravenzande zijn stuk voor stuk prachtige projecten waar we binnen Westland aan mogen werken.” zegt Van Kester. “Toch zijn we ook steeds meer buiten Westland actief, bijzonder trots zijn we op de nieuwbouw van Lely, het Maassluise roboticabedrijf voor melkveehouders. Hier verzorgen we op dit moment het volledige projectmanagement voor de realisatie van

26.000 m2 productieruimte en 8.000 m2 kantoor langs de A20, met het hoogste duurzaamheidslabel ‘Breeam Outstanding’.”

Hart voor het Westland

De betrokkenheid met hun geboortestreek passen de heren ook toe bij kleinschaliger woningbouwprojecten. “In Prinsenland in Honselersdijk bouwen we naast twee-onder-een- kapwoningen ook patiowoningen en woningen voor starters. Commercieel misschien niet de meest interessante producten, maar er is veel vraag naar. Zo kun je ook iets terug doen voor Westland.” zegt Barendse. Van Kester vult aan: “Ook via (in)directe sponsoring dragen we een steentje bij. Zoals begeleiding van de verhuizing en nieuwbouw van Korfbalvereniging Dijkvogels in Maasdijk, maar ook de bouw van de nieuwe sporthal bij Quintus. Dat doe je in de avonduren, met hart voor het Westland.”

vastgoedprofs.com